Rođen je u Švedskoj, ali jednom rečenicom pokazao da je pravi Bosanac i Hercegovac: "Bilo je..."

Dino Beganović je velika nada Ferrarija

Rođen je u Švedskoj, ali jednom rečenicom pokazao da je pravi Bosanac i Hercegovac: "Bilo je..."

Endin Čaušević

Dino Beganović je nedavno stigao do prve pobjede u karijeri u Formuli 3 i pokazao o kakvom perspektivnom vozaču je riječ. Iako vozi pod zastavom Švedske jasno je da je i Bosna i Hercegovina odakle su njegovi roditelji na Beganovića itekako ponosna.

Beganović je već nekoliko godina član Ferrarijeve akademije i jedan od vozača u kojeg italijanski tim mnogo ulaže u nadi da će im se to isplatiti, te da će Dino u narednim godinama uspjeti da opravda očekivanja i dođe do Formule 1.

Ovaj 20-godišnjak trenutno nastupa u Formuli 3 za ekipu Preme, te je nedavno u utrci za Veliku nagradu Melbournea uspio da ostvari prvu pobjedu u svojoj karijeri i pokaže veliki napredak u odnosu na prošlu sezonu.

Beganović već neko vrijeme živi u Italiji blizu Maranella gdje je Ferrarijeva baza što dovoljno govori koliko je italijanski tim posvećen svojim vozačima, a posebno mlađim generacijama od kojih se u ovom sportu tek očekuju velike stvari.

U ovom rangu utrke nisu toliko česte kao u Formuli 1 i 2, te vozači između utrka rade testove bolida, a ekipe vode računa da ih upute u sve što im je potrebno ukoliko jednog dana uspiju da dođu na veliku scenu.

Beganović se nalazi trenutno u Barceloni gdje je na programu testiranje, ali prije toga uspio je naći vremena da otputuje do Švedske gdje je boravio neko vrijeme u Linkopingu sa svojom porodicom.

Oglasi

Poznato je da su njegovi roditelji iz Bosne i Hercegovine, te da su nakon rata otišli u Švedsku gdje je Dino rođen. On nastupa pod zastavom Švedske, no njegovi rezultati se pomno prate i u našoj zemlji, te sigurno da su svi ponosni na ono što Beganović radi u svijetu Formule gdje baš i nismo toliko imali svojih predstavnika.

Tokom boravka u Linkopingu ovaj 20-godišnjak je pričao za švedske medije o svojoj karijeri i budućnosti u kojoj se tek očekuju velike stvari od njega u svijetu moto sporta.

Ponosni roditelji Fikret i Mirnesa u svojoj kući čuvaju sve trofeje koje je njihov sin osvojio u dosadašnjoj karijeri, te sigurno da im nije lako što je on još kao 16-godišnjak preselio u Italiju gdje i danas živi.

"To je ekipama u Formuli 1 jako važno, a posebno Ferrariju. U početku mi je bilo teško da se naviknem, ali sada je lakše. Pored ostalih stvari naučio sam da pričam italijanski jezik i nema praznog hoda, uvijek učiš nešto novo", priča Beganović.

Oglasi

"Nadam se da ću imati mogućnost da sjednem u bolid Formule 1 i počnem testirati za Ferrari. To je cilj i san koji imam. To je dug put i proces, ali osjećam da sam blizu".

Beganović je otkrio da je nakon prošle sezone u kojoj je imao svojih uspona i padova dosta radio na mentalnoj snazi.

"Počeo sam raditi na tome nakon zadnje utrke prošle sezone. Psihički moraš biti jak u ovom sportu i pronaći svoj mir. Osjećam se dobro i to se vidi i na stazi. Prošle sezone je to bio miks dobrih i loših stvari i često sam se s tim teško nosio, a to su pokazali na kraju i rezultati", kaže Beganović i nastavlja.

"Imamo u Ferrariju trenere s kojima radiš na mentalnoj snazi i fokusu. Sretan sam što sam počeo s tim i želim da nastavim. Radiš na tome da si mentalno jak i to je u ovom sportu itekako važno".

Oglasi

"Prošle sezone moja najveća snaga je postala moja slabost. Bio sam dobar u kvalifikacijama, ali nedjeljom bih zakazao većinu puta. Sada je cilj da i nedjeljom kada su utrke imam dobar rezultat i idemo prema tome. To je proces, svaki dan je bitan. Ako zakažeš u subotu u nedjelju nemaš čemu da se nadaš, ali i ako si u subotu dobar onda u nedjelju moraš biti još bolji".

Beganović je priznao da dosta voli da pije kafu i da mu je bilo malo teže da se navikne da sam pravi svoju kafu u Italiji, te je većinom pio ono što i svi ostali.

"Bilo je teško u početku jer sam pio kafu kao i svi ostali. Na kraju sam počeo sam da sebi pravim po svom ukusu s puno mlijeka i šećera haha. Sada je to kao da pijem kafu kući", kroz smijeh priča Beganović koji baš kao pravi Bosanac i Hercegovac očito ne može bez kafe.

Pored roditelja Fikreta i Mirnese on ističe da je njegova najveća podrška njegov mlađi brat koji prati svaki njegov izalazak na stazu.

Također, otkrio je da je Michael Schumacher njegov najdraži vozač, a što se tiče filmova uživa u nastavcima "Brzi i žestoki".

Top Komentari

Zaccheroni
To sto pije kafu ga cini Bosancem i Hercegovcem? Strašno
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi