Izgleda kao "Batmobile": Objašnjeno šta znače "poklopci" na točkovima Ferrarijevog bolida
Foto: Eibner-Presse/Alexander Neis

Test odrađen na stazi Fiorano

Izgleda kao "Batmobile": Objašnjeno šta znače "poklopci" na točkovima Ferrarijevog bolida

Endin Čaušević
Teme:

U pauzi između dvije utrke u Formuli 1 iskoristili su priliku da proteklog vikenda testiraju svoje bolide i naprave određene promjene pred Veliku nagradu Italije koja nas za vikend čeka u Imoli.

Pored određenih promjena koje su ekipe radile na svojim bolidima ovu pauzu Ferrari je iskoristio da na FIA-inom testiranju na stazu Fiorano protekle sedmice testira i agresivniji sistem zaštite od prskanja vode.

FIA i ekipe Formule 1 pokušavaju da osmisle što bolji sistem za utrke po kišnom vremenu, te da bolidi ne prskaju toliko vodu na stazi što smanjuje znatno vidljivost onima koji su iza nekog bolida.

Ferrari je proteklog četvrtka odlučio da testira novi sistem zaštite od prskanja vode, a u bolidu je bio Arthur Leclerc koji je brat Charlesa Leclerca vozača Ferrarija.

Leclerc je bio u bolidu koji je imao "poklopce" na točkovima i kada su se fotografije pojavile na društvenim mrežama mnogima nije bilo jasno o čemu se radi.

Na društvenim mrežama pojavili su se šaljivi komentari da Ferrarijev bolid izgleda kao "Batmobile" sa tim "poklopcima" na točkovima, ali ubrzo je objašnjeno šta se dešava i šta zapravo ta zaštita na pneumaticima predstavlja.

Oglasi

Objašnjeno je da je u toku testiranje novog sistema zaštite od prskanja vode, te da bi ovi poklopci trebali da pomognu da gume dižu manje vode na stazi i smanjuju vidljivost onima koji su iza bolida.

Leclerc je vozio Ferrarijev bolid iz prošle godine na kojima su bile gume za kišne uslove prekrivene ovom zaštitom. Na prednjim dijelovima su dvije rupe na tim zaštitama, a otraga su potpuno prekrivene gume.

Iza Leclerca tokom testiranja Ferrarijev bolid iz ove sezone vozio je Oliver Bearman koji je poslužio za provjeravanje vidljivosti svaki put kada bi bolid ispred njega naišao na dio staze prekrivenim vodom.

Ovo nije prvi put da FIA testira sistem zaštite od prskanja vode jer je prvi test odrađen prošle godine na stazi u Silverstoneu.

Oglasi

Međutim, tada s testiranja nisu bile dostupne fotografije i ne zna se kako je tada izgledala zaštita. Jasno je da test nije prošao najbolje jer je zaštita koja je korištena na stazi Fiorano potpuno drugačija.

Prethodni test odradili su Mick Schumacher i Oscar Piastri. Schumacher je bio u bolidu koji je imao zaštitu na gumama, dok je Piastri bio iza njega kako bi se testiralo da li ta zaštita pomaže kada je u pitanju vidljivost na stazi tokom kišnih uslova.

No, prvi test nije bio baš dobar jer je zaštita bila dosta manja, te je ponovo velika količina vode bila u zraku kada bi neki bolid prošao, a vozačima iza bi vidljivost bila itekako smanjena.

Ovaj put FIA je očito zadovoljnija kako je testiranje prošlo jer je smanjeno prskanje vode u tolikoj količini kao inače, a činjenica da su objavljene fotografije s testiranje i otkriveno kako zaštita izgleda dovoljno govori da je test bio zadovoljavajući.

Oglasi

Još uvijek nije poznato da li će se ova zaštita i dalje razvijati, no sigurno je da će biti još mnogo testova prije nego što FIA odobri da se ovaj sistem koristi kada se utrke budu vozile u kišnim uslovima.

To su sigurno dobre vijesti jer u posljednje vrijeme kada bi jaka kiša padala tokom utrke iste bi bile prekidane ili se uopšte ne bi vozile kao što je to bio slučaj prije par godina u Belgiji. Tada utrka nije ni počela, a pobjeda je pripala Maxu Vestappenu koji je imao pole poziciju.

I danas mnogi smatraju da je takva FIA-ina odluka odlučila prvaka u sezoni kada je prekinuta dominacija Lewisa Hamiltona i Mercedesa.

Zbog toga je FIA i počela razvoj sistema zaštite od prskanja vode kako bi se utrke vozile i u kišnim uslovima, te kako regularnost ovog takmičenja više niko ne bi propitivao zbog tako spornih odluka.

Top Komentari

Papan
Svaka cast za novinara,hvala ti sto pises clanak koji je u svijetu F1 poznat vec 10-tak dana,,ne samo da si nam otkrio urnebesnu vijest nego si ulozio i truda da nam to sve ispricas-napises sa 100% tocnim informacijama,,vrh vrhova jednog sportskog kao novinara....ostavi se tog posla i idi decko na baustel raditi na jednom kompliciranom stroju MJESALICI imas sve predispozicije za taj posao....Lp.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi