Ferrari prijeti selidbom u SAD, Todt poručuje: Neka rade šta god žele

Napušta li 2020. godine ekipa iz Maranella Formulu 1?

Ferrari prijeti selidbom u SAD, Todt poručuje: Neka rade šta god žele

Teme:

Ferrari je ponovo zaprijetio da će napustiti "najbrži cirkus na svijetu", te da će svoje resurse preseliti u SAD, ponajviše zbog politike vlasnika Formule 1, medijske koroporacije Liberty Media.

Italijanski proizvođač automobila je već nekoliko puta isticao svoju namjeru da napusti Forumuli 1, a najbliže ostvarivanju ovakvih "prijetnji" Ferrari je došao 1986. godine kada je već bio spreman i bolid ovog proizvođača za trke IndyCar-a.

Ipak, Ferrari ni tada nije napustio Formulu 1. Ali je sada, tokom 88. Motor Show-a u Ženevi, predsjednik Ferrarija Sergio Marchionne istakao da se u Maranellu ozbiljno razmišlja o napuštanju Formule 1.

"Zašto da ne? Ozbiljno razmišljamo o tome, imamo takvu tradiciju", poručio je Marchionne u Ženevi.

Inače, Ferrari se na slaže s potezima koje povlači Liberty Media, američka korporacija koja je 2016. godine postala vlasnik Formule 1, a koji podrazumijevaju ograničenje budžeta, ali i uslova koji se tiču pogonske jedinice.

Ipak, u FIA-i čini se žele stati u kraj "autonomiji" Ferrarija i umanjiti uticaj ovog proizviđača na donošenje odluka. Mogao bi konačno biti ukinut i veto koji Ferrari ima na proces donošenja odluka u F1, a predjsednik FIA-e Jean Todt ističe da, ukoliko se to italijanskoj ekipi ne sviđa, ona može napustiti Formulu 1 po isteku ugovora sa ovom organizacijom (2020. godina).

"U vrijeme Enza Ferrarija oni su bili jedini tim koji je proizvodio svoj motor i svoju šasiju, zbog toga im je bila potrebna određena zaštita. Međutim, vremena se mijenjaju... Ako oni to žele, neka napuste Formulu 1. Mogu raditi šta god žele. Naravno, svi se nadamo da će ostati u F1, ali ne odbacujemo ni mogućnost odlaska", istakao je Jean Todt.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi