Objavljen kalendar utrka Formule 1 za 2025. godinu, FIA zbog ramazana morala napraviti promjene

Na rasporedu 24 utrke

Objavljen kalendar utrka Formule 1 za 2025. godinu, FIA zbog ramazana morala napraviti promjene

Endin Čaušević

Međunarodna automobilistička federacija (FIA) objavila je kalendar Formule 1 za 2025. godinu. U narednoj sezoni gledat ćemo 24 utrke, a došlo je do određenih promjena u rasporedu kalendara i to zbog ramazana.

Iako je nova sezona u punom jeku FIA je objavila prije dva dana kalendar utrka za narednu sezonu od koje se očekuje da donese mnoga uzbuđenja.

U ovoj sezoni ponovo dominira Red Bull i čini se da ni ove godine niko ne može da zaustavi Maxa Verstappena koji je zaista na nekom drugom nivou u odnosu na ostatak karavana Formule 1.

Međutim, već sada je jasno da nas 2025. godine čeka nekoliko promjena što se tiče postava ekipa, a najveća će biti sigurno prelazak Lewisa Hamiltona iz Mercedesa u Ferrari.

Ljubitelji najbržeg cirkusa na svijetu zbog toga se raduju idućoj sezoni, a sada je poznat i kalendar utrka za 2025. godinu.

U kalendaru se nalaze 24 utrke koje ćemo gledati iduće sezone, a FIA je morala napraviti nekoliko promjena u odnosu na prethodne godine.

Oglasi

Tako ćemo prvu utrku sezone gledati u Melbourneu gdje će se održati Velika nagrada Australije. Melbourne je ranije bio prva stanica F1, no prethodnih godina taj primat preuzeo je Bahrein.

No, iduća sezona će početi ponovo u Australiji, a taj vikend će biti na rasporedu od 14. do 16. marta 2025. godine.

Što se tiče Bahreina i Saudijske Arabije koji su ove sezone bili uvodne utrke iduće će biti drugačije. Bahrein će biti četvrta utrka u sezoni (13. april), dok će se utrka za Veliku nagradu Saudijske Arabije voziti sedam dana kasnije.

FIA je objasnila da je ramazan glavni razlog zašto ove utrke neće biti prva, odnosno druga u novoj sezoni. Zbog ramazana koji počinje u martu odlučeno je da se utrke u tim zemljama ne preklapaju sa svetim mjesecom za muslimane, te će F1 karavan u Bahrein i S. Arabiju stići nakon ramazana.

Između Australije i tih zemalja vozit će se dvije utrke i to u Kini i Japanu. Sezona završava 7. decembra u Abu Dhabiju. Ljetna pauza će se ponovo održati u avgustu između utrka u Mađarskoj i Nizozemskoj.

Raspored utrka Formule 1 za 2025. godinu:

Velika nagrada Australije (14. - 16. mart)
Velika nagrada Kine (21. - 23. mart)
Velika nagrada Japana (4. - 6. april)
Velika nagrada Bahreina (11. - 13. april)
Velika nagrada Saudijske Arabije (18. - 20. april)
Velika nagrada Amerike - Miami (2. - 4. maj)
Velika nagrada Italije - Imola (16. - 18. maj)
Velika nagrada Monaka (23. 25. maj)
Velika nagrada Španije (30. maj - 1. juni)
Velika nagrada Kanade (13. - 15. juni)
Velika nagrada Austrije (27. - 29. juni)
Velika nagrada Velike Britanije (4. - 6. juli)
Velika nagrada Belgije (25. - 27. juli)
Velika nagrada Mađarske (1. - 3. avgust)
Velika nagrada Nizozemske (29. - 31. avgust)
Velika nagrada Italije - Monza (5. - 7. septembar)
Velika nagrada Azerbejdžana (19. - 21. septembar)
Velika nagrada Singapura (3. - 5. oktobar)
Velika nagrada Amerike - Austin (17. - 19. oktobar)
Velika nagrada Meksika (24. - 26. oktobar)
Velika nagrada Brazila (7. - 9. novembar)
Velika nagrada Amerike - Las Vegas (20. - 22. novembar)
Velika nagrada Katara (28. - 30. novembar)
Velika nagrada Abu Dhabija (5. - 7. decembar)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi