Znate li zašto Hamilton na startu uvijek drži lijevu ruku na vrhu volana? Konačno stiglo objašnjenje

Tehnika koju Britanac koristi već nekoliko godina

Znate li zašto Hamilton na startu uvijek drži lijevu ruku na vrhu volana? Konačno stiglo objašnjenje

E. Čaušević

Lewis Hamilton već nekoliko godina privlači pažnju na startu utrka u Formuli 1 jer drži lijevu ruku na vrhu volana, te mnogima nije bilo jasno zbog čega to radi. No, čini se da je pravi razlog konačno otkriven i da je misterija koja traje već duže vrijeme riješena.

Početak nove sezone Formule 1 za Lewisa Hamiltona je prava noćna mora i sigurno da Britanac već sada jedva čeka kraj iste, te prelazak u Ferrari.

Proteklog vikenda nastavio se očaj Mercedesa, ali i Lewisa Hamiltona koji zbog kvara na bolidu nije uspio da završi utrku.

Nakon nastupa u Australiji izjavio je da je ovo za njega daleko najgori početak sezone u karijeri, te je jasno da već sada jedva čeka kraj jer je Mercedes i ove sezone daleko ispod konkurencije.

Već se zna da ćemo Hamiltona od iduće sezone gledati u bolidu Ferrarija, te sigurno da će biti zanimljivo vidjeti da li će se uspjeti vratiti na vrh s kojeg ga je prije tri godine skinuo Max Verstappen koji trenutno dominira u ovom sportu.

Oglasi

Što se tiče Hamiltona on je i u nedjelju uradio istu stvari na startu, a to je da je lijevu ruku držao na vrhu volana. To je Britanac počeo raditi prije pet godina i mnogima nije bilo jasno šta to predstavlja.

Ostali vozači s obje ruke drže volan na predviđenom mjestu, no Lewis i dalje lijevu ruku drži na vrhu istog. Iako se pojavilo mnogo teorija prethodnih godina čini se da je sada poznato zašto on to radi.

Naime, Hamilton prema svemu sudeći lijevu ruku drži na vrhu volana na startu kako ne bi slučajno prebacio u nižu brzinu tokom mijenjanja brzina na samom startu utrke.

O tome je pričao i Mercedesov mehaničar koji je objasnio da Hamilton ne dopušta nikakve greške bez obzira što su male šanse da se one dese, ali to je samo pokazatelj da Britanac zaista misli o svemu.

Hamilton lijevu ruku stavi između volana i ručice mjenjača kojom prebacuje u nižu brzinu i samim time ne postoji šansa da prebaci u niži pogon tokom starta.

   Lewis Hamilton od 2019. godine počeo da lijevu ruku drži na volanu

Desnu ruku drži na predviđenom mjestu i istom mijenja brzine u viši pogon, a već kada počne kočiti pred prvu krivinu Hamilton i lijevu ruku vrati u standardni položaj.

Zanimljivo je da na gridu on jedini koristi takvu taktiku, dok niko od ostalih vozača nema naviku da lijevu ruku drži između volana i ručice mjenjača. To je Lewis počeo da praktikuje sredinom 2019. godine, te su se mnogi godinama pitali zašto to radi.

Također, bit će zanimljivo vidjeti da li će Lewis istu stvar raditi i kada promijeni bolid, te od iduće sezone bude vozio za Ferrari.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi