1996. godine viđena je najluđa utrka Formule 1 ikad, kroz cilj na kraju prošla samo tri bolida

U susret utrci u Monte Carlu

1996. godine viđena je najluđa utrka Formule 1 ikad, kroz cilj na kraju prošla samo tri bolida

Endin Čaušević

Ovog vikenda ljubitelji Formule 1 mogu da uživaju jer je na programu utrka za Veliku nagradu Monte Carla koja tradicinalno donosi mnogo uzbuđenja zbog staze sačinjene od ulica ovog grada. U Monte Carlu vožene su neke od legendarnih utrka, ali teško da nešto može nadmašiti ono što se desilo 1996. godine.

Vikend na jednoj od najuzbudljivijih utrka Formule 1 nikada nije razočarao i sigurno je da nas u Monte Carlu i ovaj put očekuje pravi spektakl, a već danas je na rasporedu prvi trening.

Zbog staze koja je sačinjena od gradskih ulica Monte Carla preticanja i nisu previše moguća, a do izražaja dolazi najviše preciznost vozača jer i svaka sitna greška se na ovog gradskoj stazi skupo plaća.

Monte Carlo nikada nije podbacio kada je utrka Formule 1 u pitanju što se tiče uzbuđenja, a sigurno je da tako neće biti ni ovog vikenda.

Neke od najlegendarnijih utrka najbržeg cirkusa na svijetu vožene su upravo u Monte Carlu, ali teško da se može nadmašiti ono što se desilo 1996. godine kada su samo tri bolida na kraju prošla kroz cilj.

Tog vikenda kiša je pravila probleme vozačima na stazi, a 19. maj 1996. godine pamti se i skoro 30 godina kasnije.

Oglasi

Michael Schumacher je bio na treninzima i kvalifikacijama "brz kao metak" zbog čega je osvojio pole poziciju u Ferrariju, te se očekivala njegova dominacija i tokom utrke, ali niko ni slutio nije kakav haos nas očekuje.

Jaka kiša počela je padati pred početak utrke zbog čega je zagrijavanje trajalo dosta duže od očekivanog. Vozači su dobili dodatnih 15 minuta kako bi se adaptirali na uslove na stazi, ali to nije previše pomoglo.

Već tokom zagrijavanja Andrea Montermini je bio van utrke zbog toga što se zabio u zid sa svojim Forti-Fordom, te nije se našao na gridu.

Početak utrke je bio pravi izazov i zbog uske staze, ali i kiše očekivao se haos. To se i desilo jer je čak pet bolida izbačeno iz utrke već na samom startu, a među njima bio je i Michael Schumacher koji je počeo s pole pozicije.

Pored Schumachera sudar su imali Jos Verstappen, Giancarlo Fisichella i Pedro Lamy dok se Rubens Barichello "okrenuo" na stazi i nije mogao nastaviti utrku.

Oglasi

I nastavak je donio pravu dramu i mnoga odustajanja. Od 22 bolida koliko ih je trebalo biti na startu nakon prvog kruga ostali smo bez čak njih šest, ali tu nije bio kraj.

Iz kruga u krug vozači su odustajali zbog udesa ili kvarova na bolidima. Kako je utrka odmicala bilo je jasno da će biti čudo ukoliko barem deset bolida prođe kroz liniju cilja nakon 75 krugova, a to čudo se nije desilo.

Na kraju su samo tri bolida prošla kroz cilj i uspjela da završe 75 krugova što je bilo zaista nevjerovatno. Pobjedu je odnio Olivier Panis u bolidu Ligier-Mugen-Honda i osvojio je deset bodova.

Panis je na startu imao 14. poziciju i uspio je da izbjegne sve te sudare na početku i izbije na čelo nakon što je prestigao Eddieja Irwina na poprilično diskutabilan način. Drugi je bio David Coulthard u McLaren-Mercedesu sa skoro pet sekundi zaostatka.

Kroz cilj je prošao na kraju još samo Johnny Herbert koji je bio trećeplasirani u bolidu Sauber-Ford. Herbert je startao sa 13. mjesta, te je na kraju osvojio četiri boda.

U konačnom plasmanu bila su još četiri bolida iako nisu završila utrku. S obzirom da su odvozili skoro cijelu utrku do bodova su došli još Grentzen (74 kruga), Salo (70 krugova), Hakkinen (70 krugova) i Irvine koji je u Ferrariju uspio da završi 68 krugova.

I ovog vikenda očekuju nas uzbuđenja, ali teško da će išta nadmašiti "ludnicu" iz 1996. godine. Prvi trening na rasporedu je danas od 13:30 sati, dok je drugi na programu od 17 sati.

Sutra program počinje u 12:30 kada će se voziti treći trening, a kvalifikacije za utrku na rasporedu su u 16. sati. Glavna utrka vozi se u nedjelju s početkom u 15 sati.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi