Stižu promjene u Formulu 1: Od 2025. godine novi sistem bodovanja
FOTO: EPA

Moglo bi biti dodatnog uzbuđenja na utrkama

Stižu promjene u Formulu 1: Od 2025. godine novi sistem bodovanja

Haris Zilić

Od 2025. godine u Formulu 1 stiže promjena koja bi mogla sezonu učiniti zanimljivijom, a odnosi se na način bodovanja.

Čelnici Formule 1 odlučili su da od 2025. godine 12 vozača dobije bodove umjesto dosadašnjih deset kako je bila praksa.

Dakle, više od pola vozača tokom utrke će dobiti bodove što bi moglo učinti utrke zanimljivjiim smatraju čelnici Formule 1.

U vrhu neće biti pormjena po načinu bodovanja. Pobjednik utrke će dobiti 25 bodova, drugopolasirani 18, trećeplasirani 15, a zatim četvrtoplasirani 12, petoplasirani deset bodova.

Promjene će biti u drugom dijelu poretka. Za šesto mjesto će se dobiti osam bodova, za sedmo mjesto šest bodova, osmoplasirani vozač na utrci će dobiti pet bodova, deveto mjesto će donositi četiri boda, deseto mjesto tri boda, 11. mjesto dva boda, a 12. mjesto jedan bod.

Ostaje na snazi dodatni bod za najbrži krug utrke, a isto bodovanje ostaje i za sprint utrke gdje će prvih osam vozača dobiti bodove redom od osam do jedan.

Oglasi

Ovo bi moglo ponuditi uzbuđenja pogotovu borbi za sredinu poretka.

Gledali smo često dosta borbi za 11., 12. mjesto na utrkama koje nisu imale rezultatsku draž, ali sada će se to promijeniti.

Također čelnici Formule 1 razmatraju da i kvalifikacije nose određeno bodovanje, ali to je još na špekulacijama.

Jedna od ideja je da prva tri vozača u kvalifikacijama dobiju bodove redosljedom od tri do jedan, ali to je još daleko od realizacije.

Bodovanjem se želi Formula 1 učiniti što zanimljivijom tako da na stazi tokom utrke budu češće i značajnije borbe, kao i utrkivanje koje je i samo draž najbržeg cirkusa na svijetu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi