Kiša izazvala haos u Shanghaiju: Red Bull nije dominirao, Lewis Hamilton podsjetio na slavne dane
Foto: AP Photo/Andy Wong

Kvalifikacije za sutrašnju sprint utrku

Kiša izazvala haos u Shanghaiju: Red Bull nije dominirao, Lewis Hamilton podsjetio na slavne dane

Endin Čaušević

Trkački vikend u Shanghaiju jutros je zvanično počeo, a imali smo priliku uživati u veoma uzbudljivim kvalifikacijama za sprint utrku koja je na rasporedu sutra. Iznenađenje je napravio Lando Norris koji je došao na pole poziciju, ali priča dana je konačno pravo izdanje Lewisa Hamiltona.

Na stazi u Shanghaiju jutros je održan prvi trening pred Veliku nagradu Kine koja nas čeka u nedjelju, no već sutra na rasporedu je i sprint utrka koja će sigurno donijeti velika uzbuđenja kao i uvijek.

Jutros su održane kvalifikacije za sutrašnju sprint utrku u kojim smo gledali veliku borbu, te smo na kraju dobili iznenađujuće rezultate zbog kiše koja je počela padati u drugom dijelu i donijela nam pravi spektakl.

Pole poziciju osvojio je Lando Norris u McLarenu koji je imao fantastičan krug u trećem dijelu kvalifikacija i u kišnim uslovima najbolje se snašao. Britanac je imao krug u vremenu 1:57.940 i uspio je da dođe do prve pozicije na gridu za sutrašnji sprint.

No, najveće iznenađenje napravio je Lewis Hamilton koji je uspio da dođe do druge pozicije i pokaže još jednom da u kišnim uslovima malo ko može da mu parira.

I pored dosta loših rezultata koje ima u bolidu Mercedesa na kraju je Hamilton bio drugi i imao je nešto preko sekunde zaostatka za Norrisom, te će sutra startati iza svog sunarodnjaka u sprint utrci.

Oglasi

Treće mjesto zauzeo je Fernando Alosno u bolidu Aston Martina, a iza njega završio je aktuelni prvak Max Verstappen kojeg je kiša na kraju najviše koštala.

Peti će startati Carlos Sainz u Ferrariju, a iza njega završili su Sergio Perez, Charles Leclerc, Oscar Piastri, Valltteri Bottas i Zhou Guanyu koji su bili u TOP 10.

Razočarao je George Russell koji nije u bolidu Mercedesa ušao ni u Q3, te je zauzeo 11. poziciju na gridu. Iza njega će startati dvojac iz Haasa Kevin Magnussen i Nico Hulkenberg, a zatim slijede Daniel Ricciardo i Lance Stroll koji je i danas razočarao.

Alpina je ponovo bila očajna, ali najveće razočaranje je Yuki Tsunoda koji je bio tek na 19. mjestu u bolidu RB-a i nakon nekoliko odličnih izdanja u prethodnim utrkama danas je Japanac totalni podbacio.

Inače, sutrašnja sprint utrka na stazi u Shanghaiju vozi se ujutro u pet sati po našem vremenu. U devet sati su na rasporedu kvalifikacije za glavnu utrku koja će se u istom terminu voziti u nedjelju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti