Formula 1 uvela dosta novih pravila za narednu sezonu

Potvrđen kalentar utrka za 2019. godinu

Formula 1 uvela dosta novih pravila za narednu sezonu

E. Čaušević

Sezona Formule 1 tek treba da uđe u svoju završnicu, no pripreme za narednu godinu već uveliko traju.

Međunarodna automobilistička organizacija (FIA) objavila je danas kalendar utrka Formule 1 za narednu sezonu. Ipak, ono što je mnogima najzanimljivije jeste da je FIA odlučila uvesti nekoliko novih pravila koje će timovi morati poštovati 2019. godine.

Treba dodati da se prva utrka naredne sezone vozi 17. marta i to tradicionalno u Australiji, dok je završetak 1. decembra u Abu Dhabiju. Ono što je najveća promjena jeste da vozači neće moći preticati odmah kada se safty car ukloni sa staze, već tek kada prođu cilju ravninu.

Također, nova pravila su: nova pozicija retrovizora i stražnjeg spojlera kako bi se povećala vidljivost, timovi će biti zaduženi za inicijalnu provjeru svojih bolida te moraju odgovorno potvrditi da njihovi bolidi zadovoljavaju sve sigurnosne zahtjeve, na kraju utrke će se uz tradicionalnu zastavu koristiti i svjetlosni panel, na stražnji spojler će biti dodano svjetlo, od 2020. godine će se timski karantin produžiti sa osam na devet sati, manje modifikacije će biti izvršene na sistemu Halo kako bi se vozaču olakšao izlaz iz kokpita, odnosno kako bi se olakšalo eventualno vađenje vozača iz kokpita.

Top Komentari

Senad001
A gdje je kalendar koji ste najavili u naslovu??? Sreća pa ima zvanična stranica F1. Ne sviđa mi se što polovično objavljujete tekstove...
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi