Trebao je biti spektakl, ali korona je uništila sve: Danas je "pustinja" za turiste
FOTO: Twitter

Govori se o povratku

Trebao je biti spektakl, ali korona je uništila sve: Danas je "pustinja" za turiste

Haris Zilić

Završena je još jedna sezona Formule 1 u kojoj su dominaciju potvrdili max Verstappen i Red Bull sa dvostrukom titulom, a naredna sezona počinje u martu 2024. godine, tako da neće biti puno vremena vozačima i ekipama za odmor.

Prije pet godina čelnici Formula 1 došli su na ideju da karavan prošire na još država svijeta.

Jedna od država koja je trebala biti domaćin utrke Formule 1 je i Vijetnam, tačnije staza u Hanoiju koja je bila spremna da debituje 2020. godine, a onda je sve krenulo naopako.

Debitantska utrka u Vijetnamu odgođena je zbog koronavirusa, a nakon toga povratka nije bilo.

Oglasi

Iznenada je pao interes za Formulu 1 iako je u samu stazu uložen ogroman novac, nestali su i sponzori tako da Vijetnam nije više aplicirao za domaćinstvo u kalendaru Formule 1.

Staza danas služi za turističko razgledavanje, a koristi i biciklistima za treninge, dok se kroz dio staze prolazi glavnim cestama jer je ideja bila da jedan dio staze bude i ulični, tako da je bila u planu još jedna ulična utrka u Formuli 1.

Povratak pod upitnikom

Dosta se toga pisalo o vraćanju Vijetnama u kalendar Formule 1, ali to je sve još uvijek na dugom štapu.

Oglasi

Spominjala se 2024. godine, kao i 2025. godina, ali zvaničnih informacija još uvijek nema.

Obzirom da FIA proširuje kalendare i sve više i više utrka bi moglo biti u kalendaru Formule 1 nije isključeno da Veliku nagradu Vijetnama vidimo u budućnosti.

Staza je urađena prema najmodernijim princpima kao i većima novih staza u Formuli 1, a dosta sličnog materijala je korišteno i u izgradnju staza u Kataru, Bahreinu, Abu Dhabiju.

Ovome dodajmo da sezona 2024. počinje 2. marta za Veliku nagradu Bahreina, a trajat će do 8. decembra 2024. godine kada je na rasporedu Velika nagrada Abu Dhabija i bit će najduža sezona u historiji Formule 1.

Top Komentari

BAJSJECAR1977
S****li ih lažovi i prevaranti,koji su smislili "virus"...banda
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi