Dvije legendarne staze mogle bi biti izbrisane iz kalendara Formule 1
FOTO: EPA

Dosta upitnika u najbržem "cirkusu" na svijetu

Dvije legendarne staze mogle bi biti izbrisane iz kalendara Formule 1

Haris Zilić

Dosta je posla pred čelnicima Formule 1 kada je u pitanju kalendar, ali i dosta navijača i ljubitelja Formule 1 s pravom se prbiojava da bi neke legendarne staze i utrke mogle biti izbrisane iz kalendara.

Sredinom ove sedmice ozvaničena je vijest da će se VN Belgije na Spa Francoshampsu voziti i naredne godine.

Međutim, naredne sezone 2025. godine dvije legendarne staze ostaju bez ugovora, tačnije ugovor im ističe i njihova sudbina je pod uptinkom.

Riječ je o Silverstoneu i Velikoj nagradi Velike Britanije te Suzuki gdje se vozi Velika nagrada Japana.

Također ugovori ističu Monzi u Italiji iImoli u San Marinu. Pomenute dvije staze bi trebale dobiti nove ugovore na dvije sezone do 2027. godine, dok je sudbina Velike Britanije i Japana još pod velikim upitnikom.

Oglasi

Na Imoli će ostati Velika nagrada Reggio Emilie, iako je bilo govora da se vrati na Veliku nagradu San Marina.

Također nove ugovore i produženje na još tri godine trebale bi dobiti staze u Monaku, Brazilu, Meksiku, Kini, Nizozemskoj i Las Vegasu.

U Formuli 1 razmatraju uvođenje i novih staza, ima nekoliko kandidata, ali ta komisija će posebno zasjedati.

Uskoro bi se dodatno mogao proširiti kalendar Formule 1.

Tako bi recimo sezona trajala od prvog vikenda marta do sredine decembra, što znači da vi vozači i timovi mimali malo manje od tri mjeseca prirpema za novu sezonu.

Dosta je otvorenih pitanja i čini se da Formula 1 iz godine u godine donosi nova pravila.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi