Spektakl kakav MotoGP dugo nije vidio: Bagnaia slavio u Jerezu ispred Marqueza, Martin tragičar dana

Fantastična utrka

Spektakl kakav MotoGP dugo nije vidio: Bagnaia slavio u Jerezu ispred Marqueza, Martin tragičar dana

Endin Čaušević

Veliku dramu i fantastičnu bitku donijela nam je današnja utrka MotoGP-a za Veliku nagradu Španije u Jerezu, a na kraju je nakon sjajne vožnje uspio da slavi Francesco Bagnaija koji je iza sebe ostavio Marca Marqueza.

Start utrke donio nam je velika uzbuđenja jer je Francesco Bagnaia bio fantastičan i već u prvom krugu sa sedme pozicije uspio je izbiti na samo čelo i preuzeti lidersku poziciju od Marca Marqueza.

Bagnaia je uspio na kočenju da iznenadi Jorgea Martina i Marqueza koji takav potez nije očekivao. To je iskoristio i Martin koji je pretekao Marqueza i došao na drugu poziciju.

Međutim, Bagnaia već u idućem krugu riješi i odlazi preširoko. Martin je preuzeo lidersku poziciju, a Marquez je bio zakratko drugi, no Bagnaia je na ciljnom pravcu uspio da ga prestine.

U narednim krugovima gledali smo borbu mačke i miša. Martin je diktirao tempo i držao prvu poziciju, dok je aktuelni prvak svijeta iza njega pratio svaki detalj i čekao priliku za napad.

Marquez pored lošeg starta nije uspio da prati Martina i Bagnaiju, a to je iskoristio i Bezzecchi koji je uspio da ga prestigne i preuzme treću poziciju.

Oglasi

No, prava drama dešavala se 15 krugova pred kraj. Martin nije izdržao pritisak i u šestoj krivini je izgubio kontrolu nad motorom i izletio je sa staze, a Bagnaia se samo zahvalio i prošao pored njega i izbio na lidersku poziciju.

Italijan je odmah pojačao tempo kako bi pobjegao Bezzecchiju i Marquezu koji su bili iza njega i tražili priključak koji bi ih uključio u borbu za pobjedu u Jerezu. Pomogao mu je i kiks Bezzecchija 12 krugova pred kraj kada je loše ušao u krivinu što je zbunilo i Marqueza koji ga nije uspio prestići, ali Banagia je na kraju to iskoristio i napravio preko sekunde prednosti.

Marquez je prestigao nekoliko krivina kasnije Bezzecchija i krenuo u totalnu ofanzivu i lov na Bagnaiju, a imao je i odličnu podršku s tribina domaćih navijača.

Španac je pet krugova prije kraja uspio da smanji prednost i dođe odmah iza Banagnije, te je spektakularna bitka za pobjedu mogla početi. Marqueza je nosila i podrška s tribina dok je aktuelni prvak pokušavao da odoli njegovim napadima.

Oglasi

Marquez je u prvoj prilici krenuo napad i prošao Bagnaiju, ali on je odmah uzvratio i došlo je čak do kontakta, no Italijan je zadržao prvu poziciju četiri kruga prije kraja utrke.

Već u narednom krugu Marquez ponovo pokušava u devetoj krivini, ali i ovaj put Italijan je uspio da se odbrani. Bagnaia je nakon toga uspio da napravi nešto veću prednost i u idućem krugu nije dozvolio Marquezu napade.

Bagnaia je vozio fantastično u posljednja tri kruga i čak je srušio rekord staze najboljim krugom utrke. Marquez to nije mogao da prati, te je Italijan uspio da njegovoj stazi da pobijedi i utiša navijače legendarnog Španca.

Na podijumu je završio i Bezzecchi koji je bio treći što je za njega sjajan rezultat nakon nešto lošijeg ulaska u sezonu. Mladi Pedro Acosta je danas razočarao jer je imao očajan start, te je na kraju utrku završio na desetoj poziciji.

Jorge Martin je i dalje lider u ukupnom poretku sa 92 boda, ali "otpisani" Bagnaia se vratio u punom sjaju i sada je pobjedom u Jerezu došao na drugu poziciju, te u odnosu na lidera ima svega 17 bodova manje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi