Hamilton nikada nije bio tako bijesan: Jedini sam crnac u sportu u kojem dominiraju bijelci

Pogodilo ga što niko nije dao podršku nakon smrti Georgea Floyda

Hamilton nikada nije bio tako bijesan: Jedini sam crnac u sportu u kojem dominiraju bijelci

E. Čaušević

Sjedinjene Američke Države prethodnih dana potresaju veliki protesti zbog smrti Georgea Floyda kojeg je ubila policija.

Policajci su ubili Floyda na ulici iako im je on uporno govorio da ne može da diše, te da se uopšte ne opire činjenici da ga žele uhapsiti. No, jedan od policajaca to nije htio ni da čuje, a zbog povreda vrata na kraju je Floyd preminuo.

Širom Amerike odmah su počeli nevjerovatni protesti jer je ubijen još jedan tamnoputi državljanin ove zemlje od strane policije. Protestima su se pridružile i mnoge poznate ličnosti, a većina njih je putem društvenih mreža poručila da traže pravdu za ubijenog Floyda.

Povodom svega oglasio se i prvak Formule 1, Lewis Hamilton, koji je žestoko kritikovao sve one koji su dio ovog sporta jer se niko nije oglasio povodom dešavanja u SAD-u.

"Vidim vas koji šutite, neke od najvećih zvijezda i ipak odlučili ste da šutite i tako podržite nepravdu. Niti jedan znak ili potez nije bio iz moje industrije koja spada u sport kojim dominiraju bijelci. Ja sam jedini tamnoputi čovjek tu i ponovo stojim sam. Sada znam da biste nešto rekli do sada da ste željeli, ali ne želite stati uz nas. Samo da znate da znam o kakvim ljudima se radi", poručio je ljutito Hamilton i dodao.

 Hamilton posted his thoughts to his Instagram story

"Samo da se zna da ne stojim uz one koji pale zgrade i ruše sve pred sobom već uz ljude koji mirno idu na proteste i traže pravdu. Neće biti mira dok lideri ne naprave promjeni. Ovo nije samo u Americi već i u Velikoj Britaniji, Španiji, Italiji i u cijelom svijetu. Način na koji se tretiraju manjine se mora promijeniti. Ne rađamo se s rasizmom i mržnjom u srcu već to učimo od onih na koje se ugledamo".

 The Mercedes star stressed the importance of education in fighting racism

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi