Lewis Hamilton se oglasio i javno priznao zašto napušta Mercedes i prelazi u Ferrari

Kraj jedne ere

Lewis Hamilton se oglasio i javno priznao zašto napušta Mercedes i prelazi u Ferrari

E. Čaušević

Svijet sporta prije nekoliko dana uzdrmala je vijest da Lewis Hamilton napušta Mercedes na kraju iduće sezone, te da će od 2025. godine voziti za Ferrari. Nakon svega oglasio se i najbolji vozač svih vremena koji je objasnio zašto je donio takvu odluku.

Nova sezona Formule 1 počinje za nekoliko sedmica, ali svi su još uvijek u šoku vijesti da ćemo od naredne godine Lewisa Hamiltona gledati u bolidu Ferrarija s kojim je on dogovorio višegodišnju saradnju.

Niko ne može da vjeruje da Hamilton na kraju sezone napušta Mercedes s kojim je godinama dominirao u Formuli 1 i očekivalo se da bi čak u tom bolidu on mogao završiti karijeru, ali se to neće desiti.

Ferrari i Mercedes su potvrdili da je Hamilton odlučio da ide u italijansku ekipu, te da ćemo Britanca od 2025. godine gledati u crvenoj boji.

Nakon svega što se izdešavalo prethodnih dana oglasio se i Hamilton emotivnom porukom na društvenim mrežama. Zahvalio se Mercedesu na svemu što su postigli u prethodnih desetak godina, ali i objasnio zašto je odlučio da pređe u Ferrari.

Oglasi

"Ovo je bilo nekoliko ludih dana prepunih emocija, ali kao što svi znate nakon 11 nevjerovatnih godina u Mercedesu odlučio sam da je vrijeme za novo poglavlje u mojoj karijeri i životu, te ću od 2025. godine biti dio Ferrarija", počeo je Hamilton i nastavio.

"Osjećam se itekako sretnim nakon svega što sam ostvario u Mercedesu u kojem sam ostvario sve ono o čemu sam kao dijete mogao samo sanjati da mogu sada da ispunim drugi dječiji san, a to je da vozim za Ferrari".

"Mercedes je bio ogroman dio mog života još od moje 13. godine i ova odluka je najteža koju sam u životu morao donijeti. Nevjerovatno sam ponosan na sve što smo postigli zajedno i veoma zahvalan na tome koliko su se oni meni posvetili, na svim prijateljstvima i uspjesima. Zajedno smo osvajali titule, rušili rekorde i postali najuspješniji duo u historiji Formule 1".

"Ali došlo je pravo vrijeme za promjenu i novi izazov. Sjećam se i kad sam tek došao u Mercedes kakav je to izazov bio i da ljudi nisu razumjeli takav moj potez, ali osjećam i sada da je pravo vrijeme za promjenu baš kao što je i tada bilo".

"Ipak, sada ne mislim o idućoj godini i moj sav fokus je na novoj sezoni s Mercedesom. Motivisan sam kao nikad i fokusiran da pomognem Mercedesu ponovo da pobijedi i dođe na vrh. Maksimalno sam posvećen ovoj ekipi i odlučan da ponovo osvojimo titulu. Hvala svima koji su bili dio ovog putovanja i koji su uvijek uz mene, nadam se da ću vas nastaviti činiti ponosnim".

Već je poznato da će Hamilton u Ferrariju iduće godine biti s Charlesom Leclercom, dok će ekipu na kraju ove sezone napustiti Carlos Sainz što je dosta iznenađujuć potez italijanskog tima.

Hamilton bi trebao od ugovora s Ferrarijom da zaradi čak 70 miliona dolara, no njegov dolazak u ovaj tim će i Ferrariju donijeti ogromnu zaradu što se tiče sponzora, te je vrijednost dionica ovog tima značajno porasla od objave da su potpisali Britanca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti