Od milion do 50 milona: Objavljene plate vozača Formule 1 nakon najvećeg ugovora ikada

Za novu sezonu

Od milion do 50 milona: Objavljene plate vozača Formule 1 nakon najvećeg ugovora ikada

A. Čaušević

U Formuli 1 završen je najveći ugovor u historiji ovog sporta. 

U utorak su inostrani mediji prenijeli vijest da je Max Verstappen dogovorio višegodišnju saradnju sa Red Bullom.

Novi svjetski prvak će na godišnjem nivou zarađivati 50 miliona eura, baš kao i njegov najveći rival Lewis Hamilton.

Razlika je što Hamiltonu ugovor s Mercedesom ističe na kraju 2022. godine, dok će Verstappen i u narednim godinama imati zagarantovnih 50 miliona bez bonusa.

Kada se pogledaju plate ostalih vozača među pet najplaćenijih se još nalaze Fernando Alonso (Alpine) sa 24 miliona, Sebastian Vettel (Aston Martin) sa 18 te Daniel Ricciardo (McLaren) sa također 18 miliona.

Vozači Ferrarija Charles Leclerc i Carlos Sainz imaju približno istu platu sa 13.5, odnosno 11 miliona eura. Platu od 11 miliona ima i Valtteri Bottas koji je iz Mercedesa prešao u Alfu Romeo.

Inače, najmanje zarađuje Yuki Tsunoda iz AlphaTaurija s platom od 1 milion, dok će kineski vozač, Gunyu Zhou, koji je debitant zarađivati 1.2 miliona u Alfi Romeo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi