Mehaničari Red Bull Racinga zamijenili gume na F1 bolidu u mraku za 2,84 sekunde

Mehaničari Red Bull Racinga zamijenili gume na F1 bolidu u mraku za 2,84 sekunde

Sponzorski tekst

Iako je zavjesa na sezonu Formule 1 za 2023. godinu već spuštena, to ne znači da su se mehaničari Oracle Red Bull Racinga potpuno opustili. Naprotiv, napravili su još jedan podvig.

Šampionska ekipa je postala prva na svijetu koja je zamijenila gume na bolidu Formule 1 u potpunom mraku.

Poznato je da su zaustavljanje bolida u boksu i rad mehaničara simfonija preciznosti i brzine te da oni zamijene gume dok izgovorite "boks, boks". Zahvaljujući ogromnom broju sati naporne vježbe, mehaničari Oracle Red Bull Racinga itekako znaju obaviti savršen posao kada bolid uđe u boks na zamjenu guma. To potvrđuje činjenicu da su u proteklih šest godina osvajali nagradu DHL Fastest Pit Stop Award.

Također, dosad su zamjenu guma na bolidu, pored boksa na stazama, obavljali na različitim mjestima, od trga u Londonu do okruženja bez gravitacije, a sada su izveli još jedan podvig te su taj posao uradili u potpunom mraku.

U izazovu je učestvovalo 18 članova posade, koji su zajedničkim trudom u potpunom mraku zamijenili gume na bolidu RB14 za samo 2,84 sekunde. Prvo su vježbali sa zatamnjenim vizirima, a kada su bili potpuno spremni, svoj posao su obavljali u potpunom mraku, dok su naočale za noćni vid su imali samo mehaničari koji su podizali bolid. Priliku za ostvarenje najboljeg vremena imali su u 10 pokušaja, a najbolji rezultat je postavljen u posljednjem od njih i iznosio je nevjerovatne 2,84 sekunde.

Ovaj fenomenalni uspjeh dobija na značaju kada se zna da postignuto vrijeme nije loše ni za zamjenu guma na stazi tokom utrke, kada vidljivost uopće nije problem.

Brzina mehaničara i sjajno obavljen posao i ove sezone definitivno su dali doprinos uspjehu tima koji je apsolutno dominirao. Nizozemski vozač Oracle Red Bull Racinga, Max Verstappen, šest utrka prije kraja sezone je osigurao svoju treću vezanu titulu svjetskog prvaka Formule 1, njegov timski kolega Sergio Perez je viceprvak, dok je ekipa uvjerljivo osvojila titulu u poretku konstruktora.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi