Pogledajte majstorije s loptom u režiji freestyle šampiona
FOTO: Red Bull

Red Bull Street Style Global Championship

Pogledajte majstorije s loptom u režiji freestyle šampiona

H. Zilić

Docks Dome centar u Briselu bio je mjesto velikog događaja pod nazivom Red Bull Street Style Global Championship, na kojem su najbolji svjetski nogometni freestyleri u fantastičnoj atmosferi prisutnoj publici priredili spektakularni show.

Italijanka Anastasia Bagaglini i Australac Jay Hennicke bili su zvijezde večeri te su zasluženo osvojili titule najboljih nogometnih freestylera u ženskoj i muškoj konkurenciji.

Hennicke je ostvario svoj san tako što je postao šampion takmičenja Red Bull Street Style, a na putu do željene titule je pobijedio najrespektabilnija imena i bivše šampione freestyle nogometa. U napetom finalu je nadmašio Nizozemca Jessea Marleta, dok je treće mjesto pripalo Francuzu Tristianu Gacu.

Gac je eliminisao Norvežanina Erlenda Fagerlija, desetostrukog svjetskog šampiona koji se smatra najboljim freestylerom svih vremena. Ovo je bio njegov posljednji naklon publici prije oproštaja od sporta. U polufinalu je Gac imao direktan okršaj s bliskim prijateljem Hennickeom te je na kraju tijesno izgubio glasovima 2:3.

Hennickeu je ovo treći nastup na takmičenju Red Bull Street Style Championships, a sudije je impresionirao svojim unikatnim i zabavnim stilom, kao i izuzetnom sposobnošću da savršeno izvede veoma teške trikove. Njegov široki spektar vještina i trikova uključivao je poteze na podu, kao i akrobatske pokrete i munjevitu brzinu.

"Nisam ovo očekivao jer nikada nisam uspio ući u top 8. Također, nisam se nadao da ću pobijediti Jessea. Osjećaj na sceni je bio nevjerovatan, a energija u Briselu luda. Shvatio sam da nas čeka sjajno takmičenje dok su nas predstavljali i kada se pojavio lokalni heroj Soufiane Bencok. Bilo je zaista nevjerovatno na ovaj način promovisati Australiju. Nisam ni sanjao da će se nešto slično dogoditi, da ću nadmašiti očekivanja i takmičiti se s najboljima. Ponosan sam zbog činjenice da sam dio freestylea i street style nogometa.”

U sjajnoj noći je kraljica freestyle nogometa postala impresivna Anastasia Bagaglini. Riječ je o zvijezdi u usponu i najmlađoj pobjednici ovog takmičenja. Ona ima samo 21 godinu i postala je prva Italijanka koja je kući odnijela krunu takmičenja Red Bull Street Style Global Championship. U finalu je bila bolja od Kanađanke Mathilde Fortier, dok je prošlogodišnja šampionka, Amerikanka Caitlyn Schrepfer, zauzela treće mjesto na podijumu.

Bagaglini je demonstrirala senzacionalne trikove donjeg dijela tijela, a sudije je posebno oduševila dugim i veoma teškim kombinacijama. Njen nastup pun samopouzdanja "zagrijao" je publiku, koja je burno i oduševljeno reagovala kada je Italijanka proglašena za pobjednicu.

"Veoma sam sretna i zahvalna što sam ovdje. Bavim se freestyleom sedam godina i treniram svakog dana. Teško je na sceni, ali sam uspjela. Ostale djevojke su sjajne, zaista sam sretna zbog pobjede", rekla je Anastasia.

Ulogu sudija imala su respektabilna imena iz freestyle zajednice, a to su Robert Guzik (Poljska), Gaetan Czaja (Francuska), Olivia Cooke (Velika Britanija) i Jaime Arboreta (Španija), dok se kao specijalni gost sudijama pridružio belgijski nogometni reprezentativac Maarten Vandevoordt.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi