Mercedes u centru pažnje: Sezona Formule 1 nije ni počela, a već je viđen prvi skandal

Tokom testiranja u Barceloni

Mercedes u centru pažnje: Sezona Formule 1 nije ni počela, a već je viđen prvi skandal

Admin Čaušević

Mercedesov bolid je privukao veliku pažnju svih timova tokom testiranja u Barceloni zbog načina na koji vozači upravljaju bolidom. 

Naime, kamere su danas zabilježile trenutaka kada je Lewis Hamilton inovativnim trikom sa volonom mijenjao geomtriju točkova, tj. pomjeraju ih prema naprijed i nazad.

Primjećeno je kako Hamilton na pravcu pomjera volan prema sebi i tako uspjeva da promijeni poziciju prednjih točkova prema unutrašnjošti, dok prije prije zavoja vrati volan u početni položaj.

U Mercedesu vjeruju kako je sve legalno i prema pravilima. Potvrdili su to Hamilton i tehnički direktor James Allison.

"Ohrabrujuće je što dečki smišljaju inovacije kako bismo ostali na vrhu", rekao je aktuelni svjetski prvak.

"Imamo sistem u bolidu, to je nova ideja. Zovemo ga DAS (dvojno osovinsko upravljanje). Ono otvara dodatne mogućnosti i daje novu dimenziju upravljaču. Bit će od koristi vozačima tokom sezone."

"Ovo nisu nove vijesti za FIA-u. Već neko vrijeme razgovaramo s njima o ovome. Pravila prilično jasno govore šta je dozvoljeno u sistemima za upravljanje. Kako funkcionira i zašto ga imamo, to ćemo zadržati za sebe", kazao je Alisson.

U Red Bullu smatraju kako ovaj sistem nije legalan. Objasnio je to i prvi čovjek austrijskog tima Helmut Marko.

„Ako tokom vožnje aktivno mijenjate nagib ili trag točka, mijenja se dodirna površina guma. A uz to, iako u jako, jako malom postotku, mijenjate razmak od tla, što je zabranjeno, jer bi tada sistem odgovarao funkciji zabranjenog aktivnog ovjesa,“ kazao je Marko.

Mercedesov sistem izazavao dosta bure i sigurno će biti pod lupom u narednom periodu, ali u njemačkom timu se na to ne obaziru i planiraju ga koristiti na prvoj utrci sezone u Australiji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti