Najbrže "mašine" svijeta u oktanskom okršaju Ultimate Race

Najbrže "mašine" svijeta u oktanskom okršaju Ultimate Race

Endin Čaušević

Vrhunski svjetski vozači za upravljačima nekih od najbržih "mašina" svijeta odmjerili su snage u utrci ubrzanja.

Riječ je o utrkama ukupno pet vozila, a to su bolid Formule 1, MotoGP motocikl, rallycross i WRC automobil, kao i električni "superkombi" Ford SuperVan 4.2.

Iako će neki bolje upućeni vjerovatno pogoditi ko je pobjednik ovog okršaja, to ipak nije lagan zadatak. Bolidi Formule 1 su izuzetno brzi pa se ovaj sport ne naziva bez razloga "najbržim cirkusom na svijetu", no opasan rival definitivno je MotoGP rival na dva točka. Moderni automobili iz Svjetskog reli šampionata (WRC) također imaju dosta snage, dok su World Rallycross vozila specijalno dizajnirana za kratke sprinteve. Također, rijetko ko će se usuditi da "otpiše" brutalni Ford SuperVan 4.2.

Vozilima su upravljala poznata imena iz svijeta motosporta.

Opis nije dostupan.

Aktuelni vozač F1 tima AlphaTauri, Liam Lawson, bio je u kokpitu Red Bull Racingovog šampionskog bolida RB8, legendarni MotoGP motociklist Dani Pedrosa je vozio motocikl RC16, dok se WRX šampion Timmy Hansen našao u svom Team Peugeot-Hansen 208 rallycros automobilu. WRC zvijezda Adrien Fourmauxupravljao je reli automobilom Ford Puma Hybrid Rally1, dok je legendarni osvajač Le Mansa Romain Dumas bio zadužen za vožnju poptuno električne zvijeri Ford SuperVan 4.2.

Oglasi

Ultimate Race izazov je otkrio koji je od pet pomenutih rivala bio najuspješniji u tri utrke ubrzanja na 402 metra, a koje su održane na udaljenoj pisti.

Opis nije dostupan.

No, prije nego pogledate video, osvrnimo se na osnovne detalje o vozilima.

Red Bull Racing RB8 je bolid Formule 1 koji je 2012. godine osvojio titulu u poretku vozača i konstruktora. Tadašnji vozači, šampion Sebastian Vettel i njegov timski kolega Mark Webber, ostvarili su ukupno sedam pobjeda, pet je upisao Nijemac, a dvije Australac. Bolid je težak 640 kilograma i pokreće ga Renaultov RS27 2,4-litarski V8 motor koji razvija 850 KS.

Opis nije dostupan.

Oglasi

Red Bull KTM Factory Racing RC16 je motocikl sa 119 upisanih utrka i pet pobjeda. Motociklist Brad Binder je pobijedio dva, a Miguel Oliveira tri puta vozeći ovaj sjajni dvotočkaš s motorom od 1.000 ccm i 270 KS. Motocikl je težak 160 kg.

Peugeot 208 RX1e iza sebe ima 28 utrka i sedam pobjeda. Pokreće ga 2,0-litarski motor s turbopunjačem, koji isporučuje 600 KS. Automobil je težak 1.300 kg te od 0 do 100 km/h ubrzava za oko 2 sekunde.

Opis nije dostupan.

M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1 je učestvovao na 28 utrka i upisao je sedam pobjeda na dionicama. Ovaj WRC automobil pokreće 1,6-litarski Ecoboost četverocilindrični benzinski motor koji razvija 380 KS i 420 Nm obrtnog momenta, a koji je uparen s električnim motorom snage 100kW. Ovaj pogonski sklop ukupno razvija 550 KS, a automobil je težak 1.260 kg.

Ford SuperVan 4.2 je opremljen s tri električna motora i baterijom kapaciteta 50 kWh. Ovi motori proizvode monstruoznih 2.000 KS, a SuperVan 4.2  "vaga" 1.680 kilograma.

Ultimate Race pogledajte na web stranici ili na YouTube kanalu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi