Očajan dan Mercedesa u Austriji: Verstappenu pobjeda, Vettel preuzeo vodstvo u ukupnom poretku

Hamilton odustao

Očajan dan Mercedesa u Austriji: Verstappenu pobjeda, Vettel preuzeo vodstvo u ukupnom poretku

M. Šljivak

Vozač Red Bulla Max Verstappen pobjednik je trke Formule 1 za Veliku nagradu Austrije.

Holanđanin je odradio zaista fantastičnu trku i na kraju je sasvim zasluženo pobijedio ispred dvojca iz Ferrarija Kimija Raikkonena i Sebastiana Vettela.

Valtteri Bottas imao je očajan start sa pol-pozicije. Pao je na četvrto mjesto na samom startu, ali je već u krivinama četiri i pet uspio da dođe na drugo mjesto iza klupskog kolege Lewisa Hamiltona.

Međutim, Bottas je u 13. krugu završio svoj nastup. Hidraulika na Mercedesu je zakazala i Finac je morao odustati.

Lewis Hamilton je vodio do 24. kurga kada odlazi u boks. Vratio se iza Verstappena, Ricciarda i Raikkonena, ali ispred najvećeg rivala Sebastiana Vettela koji je imao dosta problema na samom startu.

U 37. krugu Vettel pravi sjajan posao i uspijeva preteći Hamiltona za četvrtu poziciju, Verstappen je u svom Red Bullu dominirao, a nakon što je odustao drugi vozač ovog tima Daniel Ricciardo, dvojac iz Ferrarija Kimi Raikkonen i Sebastian Vettel je čvrsto ugrabio mjesta iza Verstappena.

Vodeći u ukupnom poretklu Lewis Hamilton u 63. krugu odustaje. Mehanički problemi su mu stvarali velike probleme i britanski vozač nije mogao nastaviti trku.

Vestappen je do kraja lagano završio posao i stigao je do četvrte pobjede u karijeri. Interesantno je svakako da je samo pobjednički trio završio unutar kruga dok su ostali kasnimi barem jedan krug.

Trećim mjestom u Austriji Sebastian Vettel je preuzeo vodstvo u ukupnom poretku od Lewisa Hamiltona i ima 146 bodova. Hamilton ima bod manje, a sada je na trećem mjestu Kimi Raikkonen sa 101 bodom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi