Odijelo ne čini čovjeka, ali popunjava džepove: Hamilton na sebi nosi 128 miliona eura

U Mercedesu ne moraju birnuti zbog novca

Odijelo ne čini čovjeka, ali popunjava džepove: Hamilton na sebi nosi 128 miliona eura

Lewis Hamilton će pokušati doći do pete titule prvaka Formule 1 "naoružan" novim Mercedesovim bolidom od 1000 konjiskih snaga i više do 100 miliona eura sponzorskog novca.

Hamilton u novu sezonu "najbržeg cirkusa na svijetu" ulazi znajući da će ga uspješna odbrana titule primaći još bliže rekordu Michaela Schumahera, s obzirom da bi mu tada trebale još dvije titule da se izjednači sa legendarim Nijemcem.

S obzirom na dominaciju Mercedesa u skorijoj hisotoriji, Hamilton će i ovaj put biti favorit za titulu, a na stazu u Australiji će naredne nedjelje izaći u trkaćem odijelu preplavljenom simbolima sponzora.

Naime, logo svoje kompanije na Hamiltonovo odijelu je smjestilo čak 12 sponzora, a sve to će Mercedesu donijeti oko 112 miliona funti (128 miiona eura) zarade u 2018. godini.

Sigurno će dio kolača pripasti i 33-godišnjem Hamilotonu, a kolika je zarada Mercedesa od sponzora na odijelu govori i činjenica da je ona mnogo veća od one koju ima glavni kandidat za titulu prvaka Engleske Manchester City, na osnovnu sponzora na svojim dresovima.

Tako će Manchester City, naredne sezone, od sponzora poput Pume, Etihada i Nexena zaraditi "tek" 108 miliona eura.

Naftna kompanija Petronas je glavni sponzor Mercedesa i njen logo na odijelima vozača donosi gotovo pola zarade timu Mercedesa, oko 56 miliona eura godišnje.

Proizvođač sportske opreme Puma Mercedesu plaća oko 2.3 miliona eura godišnje za svoj logo na odijelu vozača, dok se tu nalaze još i brendovi poput Bosea, Tommy Hilfigera, Monster Energyja, UBS-a, Qualcomma, Epsona, IWC Schaffhausena i Wihurija.

Najmanje novca za logo na Mercedesovom odijelu plaća kompanija Tibco koja se bavi proizvodnjom analitičkog sowftwarea. Tibco, naime, za logo koji se nalazi tik iznad Hamiltonovog lakte izdvaja tek nešto više od milion funti.

Hamiloton sa Tommy Hilfigerom, Pumom, Boseom i Monster Energyjem ima i lične sponzorske ugovore od kojih godišnje inkasira oko 11.4 miliona funti.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi