Bruka i sramota Mercedesa: Bottas jučer ušao u boks, a guma ni danas nije zamijenjena

Najduži pit stop u povijesti Formule 1

Bruka i sramota Mercedesa: Bottas jučer ušao u boks, a guma ni danas nije zamijenjena

E. Škorić

Pit stop Formule 1 služi za promjene guma i servisiranje bolida u toku utrke, a poseban je i izaziva divljenje zbog preciznosti kojom se izvršava i brzinom donošenja odluka koje uglavnom budu ispravne.

Upravo to je najveći vizuelni dokaz Fornule 1 kao timskog sporta, a rekord drži tim Red Bull Racinga koji je pit stop obavio za 1,91 sekundu u utrci u Silverstoneu.

Prosto je nevjerovatno da za tako malo vremena jedan tim može da promijeni gumu i spremi bolid za nastavak utrke.

No, šta kada stvari krenu po zlu? Najduži pit stop zabilježen je u nedjelju na Moto GP utrci za Veliku nagrada Monaka u 31. krugu nakon što mehaničari nsiu uspjeli na vrijeme promijeniti gumu.

Finski vozač Valtteri Bottas ostao je blago rečeno razočaran i šokiran jer njegov tim nije uspio da promijeni gume tokom pit stopa koji je trajao više od minute.

Oglasi

Taj problem na kraju je koštao Bottasa, a mehaničari Merdecesa ni dan kasnije nisu uspjeli da riješe neshvatljiv problem s maticom na gumi. Ovaj tehnički problem se jako rijetko dešava ekipama u Formuli 1.

Od tada je prošlo evo gotovo cijeli jedan dan, a mehaničari još uvijek nisu uspjeli odvrnuti kotač jer je matica zaglavljena.

"Zamislite lice mehaničara kad je to vidio", napisao je na Twitter profilu "Virutas de Goma". To znači da je to najduži pit stop u povijesti F1 i još uvijek nije završen.

"Nisam mogao vjerovati šta se dogodilo i još uvijek se čudno osjećam zato što se ostali utrkuju tamo, a ja sam ovdje", rekao je Bottas, dok su ga intervjuisali, a utrka je i dalje trajala. "Ali znate, dogodilo se i to je naša velika pogreška iz koje svi moramo nešto naučiti".

„Bez obzira radi li se o ljudskoj pogrešci ili tehničkom pitanju, nije važno; moramo pronaći problem i ako se radi o ljudskoj pogrešci moramo podržati tipa koji je to učinio. Iz ovoga trebamo učiti. To je glavno u mom umu i istodobno, da, Jjako sam razočaran, dodao je Finac.

Utrku u Monacu osvojio je Max Verstappen. Nizozemac je završio ispred Carlosa Sainza i Landa Norrisa. Očajan dan za Mercedes, jer osim otpsainog Bottasa, Lewis Hamilton je bio tek sedmi.

Novi lider u ukupnom poretku je Verstappen sa 105 bodova, dok Hamilton kasni četiri boda. Istodobno je Red Bull preuzeo vodstvo u odnosu na Mercedes u poretku konstuktora. Trenutno ima bod više od Mercedesa.

Top Komentari

celikze
koji glup naslov...
0 0
C.Banks
I juče su imali izmjenu 2.0
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi