Porsche Experience 2019 u Bosni i Hercegovini

Dani kada kolona Porschea postane dio naše svakodnevnice

Porsche Experience 2019 u Bosni i Hercegovini

K. Kurtović, foto: T. Hebib

Nakon održanog ovogodišnjeg Porsche Experience tour-a, već sada možemo reći: novi koncept uveden prošle godine je postao tradicija! To je koncept gdje se u okviru jednog događaja, pod jedinstvenim nazivom, odigravaju zapravo dva suštinski odvojena događaja, prvi namijenjen kupcima bilo onim postojećim bilo potencijalnim, i drugi, namijenjen probranom dijelu medija, u okviru press dana koji slijedi nakon okončanog prvog dijela.

Jednako kao i prošle godine, ovogodišnji Porsche Experience u BiH je započeo vikendom namijenjenim za kupce, gdje se do Mostara vozilo novom rutom, preko prekrasnog Kupresa i Blidinja, područjima kojima dominiraju vozački orijentisane ceste sa odličnim asfaltom, da bi se potom početkom radne sedmice nastavio novinarskim vožnjama, ovaj put dodatno osmišljenim i zahtjevnijim itinererom koji je iz Sarajeva preko Visokog, Kiseljaka i Kreševa vodio do Hadžića, i dalje preko Igmana nazad prema Sarajevu, cestama koje su bile mješavina uslova kojima su u BiH izloženi svi vozači Porschea, i koje nude vožnje sa svim elementima, počevši od gradske do vožnje autoputem, kao i sve vrste i stanja asfaltne podloge.

Premda u ukupnim prodanim količinama tržište BiH ne spada među bitna za postojanje fabrike Porsche, dinamika i angažman teama koji vode Porsche brend na tržištu naše zemlje već godinama dobija posebno priznanje od regionalnog ureda Porschea za Centralnu i Istočnu Evropu, zaduženog za 16 zemalja, a koji se vrlo slikovito vidi i na vozilima koje Paul Robinson, zadužen za flotu testnih fabričkih vozila u CEE regionu, svake godine pošalje na naš Porsche Experience tour. Ako se sjećate naše reportaže sa prošlogodišnjih vožnji, kada smo prenijeli Paulovo vrlo afirmativno mišljenje o našim cestama i njihovoj prilagođenosti Porsche ideologiji i razmišljanju, nimalo ne čudi što su nam ove godine poslali čak dva ultimativna GTS modela, pa smo pored Caymana imali priliku u BiH vidjeti i Panameru GTS, čiji na stazu orijentisani ovjes teško ide u skladu sa mišljenjem koji naši vozači imaju o cestama u Bosni i Hercegovini. Pored njih, na raspolaganju su bili i najnoviji model u gami, Cayenne Coupe, i to u Turbo izvedbi, jednako kao čudesna Panamera Sports Tourismo u izvedbi Turbo S e-Hybrid, vrijedna iznosa koji u KM ima šest cifri i započinje brojem 4, a što se tako lako opravda nakon što se doživi ubrzanje od 3,4 sekunde iz mjesta do 100 km/h, do kojeg preko 5 metara dugi karavan dolazi zahvaljujući hibridnom pogonu sa ukupno raspoloživih 680 KS! Ako je Macan S, najprodavaniji Porsche model u cijeloj gami, možda i poznata stvar, ponuđeni modeli nove osme generacije kultnog 911 su i dalje novost na tržištu, pa su i potencijalni kupci i novinari tokom ovogodišnjeg tour-a mogli lično da osjete koliko su novi Carrera Coupe 2S, Coupe 4S i Carrera Cabrio 4S generacije 992 zapravo potpuno novi, suštinski bolji auti nego prethodna 911 991 generacija.

Dinamična godina za Porsche u BiH je ušla u svoju drugu polovicu, i nakon što je prva polovica godine za nas u SportSport prošla u znaku testa modela Macan a potom i vožnji modela 911 992 na svjetskoj prezentaciji u Atini, nastavak ove godine je donio potvrdu sjajnog rada Porsche Centra Sarajevo, kroz upravo završeni Porsche Experience 2019 i, možda još i važnije, kroz odlične prodajne rezultate na tržištu BiH, gdje se ove godine prodani Porschei ubrzano približavaju trocifrenim brojevima. Možda i važnije od toga, među prodanim primjercima su zastupljeni svi modeli, od opšteprihvaćenih Macana i Panamera, do RS verzija modela 911. Kada je Premium segment u pitanju, slobodno možemo reći da je Porsche izbor No.1 privatnih kupaca u našoj zemlji. S razlogom.

Oglasi

Najnovije vijesti