Porsche testira blockchain aplikacije za automobile

U saradnji sa start-upom XAIN

Porsche testira blockchain aplikacije za automobile

Sponzorski tekst

U saradnji sa start-upom XAIN iz Berlina, Porsche trenutno testira takozvane blokchain aplikacije direktno u vozilima. Na taj način je Porsche prvi proizvođač automobila koji provodi implementaciju i uspješno testiranje blokchaina u automobilu.

Prenos podataka zasnovan na ovoj tehnologiji je siguran, a podaci se mogu obrađivati mnogo brže od bilo kojeg do sada poznatog načina. Testirane aplikacije uključuju zaključavanje i otključavanje vozila putem aplikacije, autorizacije za privremeni pristup i nove poslovne modele bazirane na šifriranoj prijavi podataka. Ove aplikacije bi se mogle dodatno razviti, naprimjer, kako bi se poboljšale autonomne funkcije vožnje.

Blockchain je decentralizovani protokol za transakcije podataka između poslovnih partnera. Također, predstavlja osnovu poznatih kripto valuta Bitcoin i Ethereum. Svaka promjena je zabilježena u hronološki uređenim blokovima podataka, što ga čini transparentnim i sigurnim na neovlaštene transakcije.

“Možemo koristiti blokchain da brže i sigurnije prenosimo podatke, što će našim klijentima biti sigurnije u budućnosti, bez obzira da li napajaju vozilo, parkiraju ili privremeno ustupaju vozilo trećem licu. Pretvaramo inovativnu tehnologiju u direktne pogodnosti za kupca. To bi moglo imati ogroman potencijal”, kaže Oliver Döring, finansijski strateg kompanije Porsche.

Usluge koje su razvijene na temelju blokchaina su brze i vrlo sigurne. Automobil postaje dio bloka, omogućujući direktnu vezu bez konekcije, odnosno bez preusmjeravanja preko servera. Proces otvaranja i zatvaranja automobila putem aplikacije traje 1,6 sekundi, što je do šest puta brže nego ranije. Pored toga, vrši se efikasna kriptografska enkripcija (zaštita). Ovaj proces osigurava da sve aktivnosti budu dokumentovane u blockchainu, na način koji sprečava da budu modificirani, a mogu se pregledati pomoću aplikacije. Naprimjer, autorizacije pristupa mogu se distribuirati digitalno i sigurno, i može ih nadgledati vlasnik vozila u svako doba. Pristup, također, radi na daljinu.

Novi poslovni modeli zasnovani na blokchainu

Ova tehnologija omogućuje dodjelu privremenih pristupa autorizaciji za vozilo - na siguran i efikasan način. Zaštićena veza sa podacima i funkcijama vozila može se uspostaviti pomoću blokchaina. Istovremeno štiti komunikaciju između učesnika. Dobavljači, kao treća strana, mogu se integrisati bez potrebe za dodatnim hardverom, jednostavno koristeći “pametne ugovore”. Pametni ugovori su automatizirani ugovori koji pokreću transakcije nakon uspostavljanja prethodno definisanih uslova. To znači da je poštovanje ugovora osigurano tehnološki.

“Sa ovom modernom tehnologijom, također se njeguje naša elektromobilnost: od bržeg, lakšeg i sigurnijeg sistema autentifikacije na stanici za punjenje, do procesa plaćanja”, kaže Uwe Michael, potpredsjednik Električnih/elektronskih sistema (Electric/Electronic Systems) u kompaniji Porsche.

Porsche također radi na novim poslovnim modelima baziranim na blokchainu: preko podataka koji se razmjenjuju za provjeru podataka, podaci koji se obrađuju lokalno šifriraju u distribuirane blokčiće. Korisnik kontroliše podatke, odlučujući kako ih koristiti, u zavisnosti od situacije. Sve aktivnosti su dokumentovane u blockchainu, što čini brisanje prepoznatljivim. Na ovoj osnovi, budući autonomni automobili će “vidjeti” napredne funkcije koje su na raspolaganju: Lokalni podaci mogu se koristiti za dobijanje regionalnih efekata “učenja”, koji se mogu sigurno “dijeliti” drugim vozilima. Korisnik može koristiti podatke, koji su istovremeno zaštićeni.

Start-up kompanija XAIN, osvojila je prošle godine prvi “Porsche Innovation Contest” (Porscheov konkurs inovacija) na temu blokchaina, pobijedivši više od 100 drugih aplikanata u procesu. Nakon konkursa, interdisciplinarni timovi iz čitavog Porschea su, u saradnji sa XAIN-om, tokom tri mjeseca radili na razvoju i testiranju aplikacija. Blockchain je uveden u Porsche Panameru, koristeći energetski efikasni proces koji je razvio XAIN. Osim toga, Porsche trenutno radi na daljim primjenama tehnologije, uključujući i područja punjenja električnom energijom i parkiranja.

XAIN nudi različita rješenja za blokchain i umjetnu inteligenciju, sa posebnim fokusom na inteligentne industrijske aplikacije. Osnivači Leif-Nissen Lundbæk i Felix Hahmann su naročito aktivni u automobilskoj industriji, gdje su i započeli svoje karijere. Zajedno sa istraživačima sa Univerziteta Oxford i Imperial College London, XAIN je u proteklim godinama razvio blokchain-sistem koji značajno smanjuje potrošnju energije u rudarstvu. To znači da je rješenje koje XAIN može ponuditi takođe pogodno za različite mobilne uređaje i vozila.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi