Žena koja je tvorac najjačeg tima u Formuli 1: "Utrku spremam tri sedmice, spremna sam na sve"

U sjeni je muških kolega

Žena koja je tvorac najjačeg tima u Formuli 1: "Utrku spremam tri sedmice, spremna sam na sve"

Haris Zilić

Red Bull i ove godine pokazuje dominaciju u Formuli 1.

Iako su mnogi u Ferrariju vidjeli konkurenciju, nakon VN Mađarske čini se da se sezona lagano kristalizira.

Sjajnom taktikom kroz boksove Max Verstappen je stigao do nove pobjede i napravio veliku prednost u odnosu na Charlesa Leclerca.

Red Bull je godinama među najjačim ekipama u Formuli 1. Većina uspjeha veže se sa prvog čovjeka tima Christiana Hornera, ali iza nevjerovatnih taktika u Red Bullu i perfekcija kroz boksove krije se jedna gospođa.

Pred kamerama je ne možete često vidjeti, u sjeni je svojih muških kolega, ali obavlja lavovski dio posla za Verstappena i Pereza.

Riječ je o Hannah Schmitz koja je u Red Bull zadužena za komunikaciju vozača i boksa, a također je zadužena za strategije tokm utrke. Schmitz je glavni inižinjer za strategije koji je jedna od najodgovornijih funckija u F1 timu.

Oglasi

Opis nije dostupan.

Kako gospođa Schmitz obavlja svoj posao vidjeli smo ove sezone, kada je Red Bull u nekoliko utrka taktički uništio protivnike.

"Vjerujte, ja svaku utrku spremam tri sedmice prije. Odvojim svoje vrijeme, nekada i porodica trpi, ali jednostavno želim da sam maksimalno fokusirana u svom poslu. Teško je kada ste žena u "muškom" poslu, ali vjerujte mi sve se može kada nešto volite", rekla je Schmitz i dodala:

"Možete se osloniti na hiljade simulacija, ali svaku utrku i strategiju morate spremiti u svojoj glavi. Svaka promjena brzine, krivina, loša putanja, sve to utiče i na boks, strategiju, promjenu. Morate biti spremni na sve, to je takav posao. Morate regaovati u sekundi, a prije toga da imate spremno više opcija."

Oglasi

Hannah Schmitz je na VN Mađarske, savjetima i komunikacijom Vesrtappena sa devete pozicije "pogurala" do novog trijumfa.

"Ona je naš bistar um", rekao je Verstappen nakon novog trijumfa.

Opis nije dostupan.

Vozači tokom utrke slušaju njene savjete, svaki dio asflata na stazi je bitan, posebno kočenja kod krivina, trošenje guma.

Schmitz ne daje intervjue ne zanosi se previše, skromna je, ali u timu su veoma zahvalni za sve što radi.

Mnogi su voljni reći da je upravo žena tvorac najjačeg tima u historiji Formule 1.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi