Red Bull podržao F1 Academy seriju, tri vozačice će nastupati za MP Motorsport

Red Bull podržao F1 Academy seriju, tri vozačice će nastupati za MP Motorsport

E. Čaušević

Novoformirani program Red Bull Academy Program će podržati F1 Academy seriju, takmičenje u jednosjedima namijenjeno isključivo ženama, tako što će sponzorirati tri vozačice i njihove bolide u novoj sezoni u kojoj će one nastupati za MP Motorsport.

Red Bull Academy Programme će sponzorirati tri mlade vozačice za takmičenje u sezoni za 2024. godinu, a to su Hamda Al Qubaisi, Amna Al Qubaisi i Emely De Heus. Investicija u program ističe posvećenost budućnosti ženskog motosporta.

Nove bolide, koji ulaze na grid u sezoni za 2024. godinu, vodit će MP Motorsport, a vozit će ih pomenute izuzetno talentovane vozačice programa Red Bull Academy na čijem je čelu menadžerica Sarah Harrington.

Hamda Al Qubaisi ima 21 godinu i vozi za Red Bull Racing u novoj sezoni (2024. godina). Karijeru je počela u kartingu 2015. godine te je napredovala kroz IAME X30 Championships, prije nego je 2019. godine stigla u Italijansku Formulu 4. Naredne godine je vozačica iz Emirata pobijedila na tri utrke Formule 4 Ujedinjenih Arapskih Emirata, prije nego se vratila u Italijansku F4. Također, učestvovala je u FIA F3 testu na stazi Magny-Cours. Prošle godine je nastupala u F1 Academy seriji za MP Motorsport te je završila treća u poretku vozačica s četiri prva mjesta i ukupno 207 bodova.

Dvadesetogodišnja Emely de Heus će u 2024. godini voziti za Red Bull. Ona je također karijeru počela vozeći karting 2019. godine te je osvojila titulu u nizozemskoj Wintercup Senior seriji, završila je četvrta u National Championshipu 2020. godine, prije nego je prešla na jednosjede. Nakon nastupa u Španskoj Formuli 4 2021. godine, De Heus je stigla u W Series šampionat i debitovala osvajanjem bodova u Miamiju. Prošle godine je vozila UAE F4 šampionat za MP Motorsport te se takmičila u F1 Academy seriji s nizozemskim timom. Završila je deveta u poretku vozačica sa 87 bodova, a najbolji nastup je imala u Barceloni, gdje je pobijedila.

Amna Al Qubaisi je 23-godišnja vozačica Visa Cash App RB-a za sezonu u 2024. godini. Karijeru je u kartingu počela kada je imala 14 godina, a od tada je vozila u brojnim šampionatima. U takmičenjima kao što su Rotax Max Challenge World Finals, X30 Euro Series i italijanski X30 Championship, ostvarila je veoma dobre rezultate te je 2018. godine prešla u Italijansku Formulu 4. Nakon toga je vozila u Formuli 4 Ujedinjenih Arapskih Emirata, Azijskoj Formuli 3 te u Formula Regional European Championshipu. Tokom 2023. godine je nastupala u F1 Academy seriji za MP Motorsport te je završila kao šesta u ukupnom poretku. Pobijedila je u Spielbergu i Barceloni te je osvojila ukupno 117 bodova.

"Oduševljeni smo što su Hamda, Emely i Amna, tri nevjerovatno talentovane vozačice, u programu Red Bull Academy te se radujemo saradnji s njima. Ovo je veliki trenutak za nas i pokazatelj je naše potpune posvećenosti budućnosti ženskog motosporta. F1 Academy pruža priliku za promovisanje istinske promjene u našoj industriji, a ovo je pravi kamen temeljac da osiguramo napredak vozačica na viši nivo. Uzbuđeni smo zbog nove sezone", izjavila je menadžerica programa Sarah Harrington.

F1 Academy predstavlja veliki korak naprijed u napredovanju vozačica na više nivoe u motosportu te im pomaže da osiguraju put ka ostvarenju svog punog potencijala. Program Red Bull Academy je prepoznao da su kroz historiju postojale prepreke za žene u motosportu te svojim spozoriranjem tri vozačice i tri bolida u pomenutoj seriji nastoji poticati različitost i jednakost u sportu. Cilj je ohrabriti više žena da ne budu samo obožavateljke motosporta, nego da "od malih nogu" sjednu za upravljač i grade svoj put ka višim nivoima. Također, program proširuje dugo nasljeđe brenda u razvoju talenata te "daje krila" mladim sportistima u motosportu i šire.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi