Sauber odlazi u historiju: Alfa Romeo u novoj sezoni Formule 1!
Nakon 26 godina ime Sauber više ne postoji u svijetu Formule 1 (Foto: EPA)

Promjena imena

Sauber odlazi u historiju: Alfa Romeo u novoj sezoni Formule 1!

M. Šljivak

Sauber F1 tim od danas više ne postoji.

Ime ovog tima otišlo je u historiju, a ekipa će u novoj sezoni nositi ime Alfra Romer Racing.

Tko će biti prvo veće pojavljivanje Alfe u Formuli 1 još od 1985. godine. Ranije nisu mogli ući u svijet F1 zbog partnerskih odnosa sa Ferrarijem, jer su skupa bili dio Fiat grupe.

"Veliko je zadovoljstvo objaviti da ćemo u Formulu 1 ući kao Alfa Romeo Racing. Nakon uspješne saradnje sa Alfom u prošloj godini, napravili smo napredak na tehničkom i sportskom nivou, te smo od ove godine Alfa Romeo Racing tim", rekao je Frederic Vasseur, prvi čovjek tima.

Ime Saubera je od 1993. godine, a ime je održao i nakon kupovine od strane BMW-a od 2006. do 2009. godine. Tim je osvajao bodove u svakoj sezoni, izuzev 2014. godine kada su imali veliki problema financijske prirpode.

Ipak, sada je došlo vrijeme da Sauber ode u historiju, a tu će biti ime Alfa Romeo, ekipe koja je osvojila dvije prve titule u F1 1950. i 1951. godine.

Za volanom Alfa Romea će u ovoj godini biti legendarni Finac Kimi Raikkonen i Italijan Antonio Giovinazzi, a motor će biti Ferrarijev.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti