Istražili smo efekte održavanja Tour de France 2024 na turizam u Francuskoj

Kakvi su efekti sportskih događaja na turizam?

Istražili smo efekte održavanja Tour de France 2024 na turizam u Francuskoj

Endin Čaušević

Poznata kao jedna od najprestižnijih i najzahtjevnijih biciklističkih utrka na svijetu, Tour de France započeo je 1903. godine, a odvija se tokom tri sedmice širom Francuske, a povremeno i u susjednim zemljama. 

Ove godine trka će početi u Italiji, tačnije u Firenci, što je ujedno i prvi put da se ova trka održava u ovoj zemlji. Ovo 111. izdanje će pokriti 3.492 kilometara uz 52.000 metara nadmorske visine. Prvi put, cilj će biti u Nici, zaobilazeći Pariz zbog priprema za Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu 2024.

Počevši od 29. juna, Tour de France će trajati 23 dana, uključujući dva dana odmora. Takmičari će morati imati po etapama što bolja vremena kako bi se borili za pobjedu, a čekaju ih i četiri cilja na planinskim vrhovima i po prvi put izazovne šljunčane dionice. Trka će završiti u Nici 21. jula, a Tour de France je odličan primjer događaja koji privlači veliku publiku.

Kao jedna od najprestižnijih biciklističkih utrka na svijetu, Tour de France privlači sportske entuzijaste u želji da vide elitne sportiste kako se takmiče. Posebno na ceremonijama otvaranja i zatvaranja Tour de France nudi dobru atmosferu gdje posjetitelji mogu upoznati takmičare i svjedočiti početku i kraju ove kultne trke.

Približiti ćemo vam najinteresantnije atrakcije početne i krajnje tačke ovog takmičenja – Firencu i Nicu

Kako Tour de France 2024. počinje iz Firence 29. juna, cijene smještaja za kratkoročni najam porasle su širom Italije te u skaču za 28,89%, sa 270 eura na 348 eura. Nica, krajnja destinacija, bilježi apsolutno najveći rast, sa cijenama koje vrtoglavo rastu do 57%, dostižući iznos od 448 eura po noći.

Analizirana je i nacionalna struktura timova na startnoj liniji koji dolaze iz 13 različitih zemalja: Francuske, Belgije, Holandije, SAD, Australije, Velike Britanije, Njemačke, Kazahstana, Španije, Izraela, Bahreina, Norveške i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Entuzijazam posjetilaca je izuzetno pozitivan kod Amerikanaca pokazujući rezultat od 88/100, Australijanaca 86/100 i Britanaca 87/100. U julu je u Nici organizovano 19 događaja uz Tour de France za koje se očekuje da će privući nevjerovatnih dva miliona posjetilaca u tri dana, od 19. do 21. jula.

   Izvor: The Data Appeal

Tokom Tour de Francea očekuje se nevjerovatnih 12 miliona gledalaca, a ovaj kultni biciklistički događaj ne samo da osvaja milione pratilaca već i stvara značajne ekonomske koristi sa ukupnom predviđenom potrošnjom od 901 milion dolara.

Očekuje se da će samo Grand Depart privući oko 730.000 posjetitelja i generisati 54 miliona dolara ekonomske aktivnosti, dok je predviđeno da posljednje dvije faze privuku dva miliona gledalaca sa ukupnom potrošnjom od 198 miliona dolara.

Ove brojke naglašavaju ogromnu popularnost Tour de Francea i značajan uticaj na lokalnu ekonomiju. Sposobnost događaja da privuče tako veliki broj gostiju koji pokreće značajnu potrošnju ukazuje na status Tour de Francea kao vrhunskog sportskog događaja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije