Počeo je Tour de France: Tri sedmice pakla, krvi, znoja i suza
FOTO: EPA

Danas se vozi druga etapa

Počeo je Tour de France: Tri sedmice pakla, krvi, znoja i suza

A. Beganović

Počeo je Tour de France. Favoriti za osvajanje najznačajnije biciklističke utrke su Slovenac Tadej Pogačar i prošlogodišnji pobjednik Danac Jonas Vingegaard. Ko će na kraju slaviti zapravo će odlučiti njihove timske kolege. Ko bude imao bolju podršku taj će se na kraju i radovati.

Jučer je etapom dugom 183 kilometra u Baskiji počelo 110. izdanje jednog od najznačajnijeg sportskog događaja Tour de Francea koji će se tradicionalno završiti za tri sedmice u Parizu na Champs-Elyseesu.

Ukupno će najbolji svjetski biciklisti odvoziti 21 etapu, odnosno 3404 kilometra, a za mnoge od njih će i sam dolazak na Champs-Élysees biti pobjeda.

Ljubitelji biciklizma će uživati, dok će najbolji svjetski biciklisti prolaziti kroz pakao. Iz dana u dan će se suočavati sa sve surovojim uslovima, težim etapama, izazovima s kakvim se "obični" ljudi u svom životu ne suočavaju.

A, ukoliko ne bude iznenađenja, za pobjedu će se najvjerovatnije do samog kraja boriti prošlogodišnji pobjednik Toura Danac Jonas Vingegaard i Slovenac Tadej Pogačar koji je slavio 2020. i 2021. godine.

No, od ogromnog značaja u toj borbi biće i timska podrška bez koje pojedinac na Tour de Franceu ali i ostalim velikim utrkama ništa ne može uraditi. Upravo izostanak timske podrške je Pogačara koštao trećeg uzastopnog naslova prošle godine.

Oglasi

Dakle, Tour de France počeo je juče i prva etapa je donijela mnogo uzbuđenja, a na kraju je prvi kroz cilj prošao Adam Yates, timski kolega pomenutog Pogačara i čovjek čiji glavni cilj na samom Touru je pomoći Slovencu da stigne do ukupne pobjede.

Iza njega je kroz cilj prošao njegov brat blizanac Simon koji vozi za Team Jayco-AlUla. U posljednji kilometar braća su ušli sa nekoliko sekundi prednosti ispred grupe biciklista u kojoj su bili i Vingegaard i Pogačar, a nakon što je ostvario trijumf u prvoj etapi Adam Yates je izjavio:

"Sretan sam. Cijelu trku sam radio za Tadeja, pokušao sam mu biti što bliže. No, kada sam se izdvojio, pitao sam tim šta da radim. Nisam znao u tim momentima. Odgvorili su mi da idem naprijed", istakao je Adam Yates i dodao:

"Odličan je osjećaj imati žutu majicu (vodeći u poretku), ali mi smo ovdje zbog Tadeja. On je gazda ovog tima".

Inače, Pogačar je završio na trećem mjestu. Zanimljivo da je prilikom ulaska u cilj imao podignute ruke. Da li je mislio da je zapravo pobijedio? Ne bi bilo prvi put da biciklisti koji voze u pelotonu kroz cilj ulaze podignutih ruku.

Za pobjednikom prve etape, timskim kolegom Yatesom je zaostao 18 sekundi, dok je aktuelni osvajač Tour de Francea Vingegaard kroz cilj prošao kao osmi sa 22 sekunde zaostatka.

Treba dodati i da je prva etapa bila kobna za Enrica Masa, glavnog bicikliste tima Movistar. Pri brzini od 60 kilometra na sat Mas je pao nakon sudara i nije mogao nastaviti trku. Odnosno, odustao je, što je veliki udarac za Movistar jer je Mas važio za jednog od favorita za posotolje.

Na kraju dodajmo i da se trenutno vozi druga etapa Vitoria-Gastiez - San Sebastian. Duga je 209 kilomtera sa nekoliko uspona i biće zanimljivo vidjeti kako će se završiti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi