Uništavanje zdravlja skidanjem kilograma, pa ekspresno vraćanje u 24 sata - Ovo više nema smisla

Uništavanje zdravlja skidanjem kilograma, pa ekspresno vraćanje u 24 sata - Ovo više nema smisla

Midhat Šljivak

Brazilski borac Alex Pereira debitovat će u poluteškoj kategoriji UFC-a duelom protiv nekadašnjeg prvaka Jana Blachowicza. Pereira je jučer bez problema prošao vagu na 93 kilograma, a 24 sata kasnije vratio je čak 10 kilograma.

Skidanje kilograma ozbiljan je problem u MMA svijetu. Dosta je boraca koji imaju problema nakon što skinu ogroman broj kilograma u kratkom roku i dešavaju se brojni šokovi s tijelom.

Takvih problema brazilski borac Alex Pereira nema. On je lagano prošao vagu na 93 kilograma za meč s Janom Blachowiczem i očekuje ga veliki ispit na debiju u poluteškoj kategoriji.

Pereira će u ovom meču imati ogromnu kilažu. On je za samo 24 sata vratio 10 kilograma i trenutno je na preko 103 kile pred ovaj meč. Naravno, i Blachowicz je jako blizu, pa je ovo više borba teškaša nego duel poluteške kategorije.

Oglasi

Interesantno je da je Pereira donedavno bio šampion srednje kategorije (do 84 kilograma). Pojas je uzeo prekinuvši dominaciju Israela Adesanye, ali je ubrzo stigao revanš i ostao je bez titule.

Skidao je sjajni borac previše kilograma za srednju kategoriju. Zbog toga je i odlučio prijeći u polutešku gdje se mnogo bolje osjeća, iako bi svi borci koji se bore tu bez ikakvih problema kao i Pereira mogli u tešku.

Skidanje kilograma često više kod brojnih boraca nema nikakvog smisla jer u pojedinim slučajevima borci u mečeve uđi i po dvije kategorije iznad one u kojima se bore. Međutim, niko ništa ne čini po ovom pitanju i dok je MMA sporta, očigledno će biti i ogromnog skidanja kilograma.

Alex Pereira je u MMA karijeri na omjeru od 7-2, a u UFC je stigao kao jedan od najboljih kickboxera svijeta.

Pereira i Blachowicz dio su spektakularnog UFC 291 eventa u Salt Lake Cityju kojeg predvode Dustin Poirier i Justin Gaethje u borbi za BMF pojas.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi