Bio je simbol debljine u svijetu sporta: Nagurao je preko 230 kg, a danas je drugi čovjek

Izgubio ogromnu kilažu

Bio je simbol debljine u svijetu sporta: Nagurao je preko 230 kg, a danas je drugi čovjek

Midhat Šljivak

Legendarni borac Eric Esch, poznatiji kao 'Butterbean', bio je velika zvijezda zbog svojih gabarita. U najboljim borilačkim godinama imao je preko 170 kilograma, nakon okončanja karijere došao je i na preko 230 kg, da bi zatim odlučio da koliko-toliko skine kilažu i uspio je izgubiti blizu 100 kilograma u nekoliko godina.

Eric Esch je kroz karijeru postao poznat kao izuzetan udarač, ali s jasno vidljivim viškom kilograma.

Na 180 centimetara visine je u najboljim godinama imao 170 kilograma. To ga međutim nije zaustavljalo da pravi šou u ringu i bio je mnogima omiljen.

Nakon što je okončao karijeri čuveni 'Butterbean' se dodatno opustio. Vagao je preko 230 kilograma, no kada je shvatio da ide ka sigurnoj smrti napravio je radikalne promjene u protekle dvije godine.

Oglasi

Kilogrami su s njega nestajali. 57-godišnjak je ubrzo došao na kilažu na kojoj decenijama nije bio. Skinuo je gotovo 100 kilograma.

"Nisam se nikad vagao javno. Imao sam oko 230 kilograma prije godinu i po - dvije. Da vidimo sad koliko imam", rekao je Butterbean čija je vaga potom pokazala 137 kilograma.

Priznao je Esch kako se zbog ogromne kilaže plašio za život. Smatrao je da će mu ubrzo doći kraj.

"Bio sam pretežak i osjećao sam kako padam. Nisam znao koliko ću još živjeti. Ipak, trenutno sam u najboljoj formi života", rekao je Esch.

Butterbean je posebno tokom 90-ih godina prošlog stoljeća bio enormno popularan bokser. U karijeri je odradio 91 borbu, a njih 77 je dobio.

Oikušao se i u MMA te kickboxingu. U MMA karijeri je na 17-10-1, a u kickboxingu je imao tri pobjede i četiri poraza.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi