Fight Island - ludi projekt Dana Whitea bio je čisti uspjeh

Sve o Fight Islandu

Fight Island - ludi projekt Dana Whitea bio je čisti uspjeh

S. Bošković

Kad je svijet pogodila pandemija koronavirusa postavilo se pitanje šta će se desiti sa sportskim događajima.

Kako je vrijeme prolazilo ligaška udruženja u svim sportovima pronalazila su razna rješenja. Fudbal se tako počeo igrati iza zatvorenih vrata, Formula 1 je odabrala nekoliko staza na kojima će se vozači utrkivati do kraja sezone, dok se NBA liga zatvorila u tzv. bubble. Strogo kontrolirani ESPN-ov sportski kompleks u Orlandu, gdje su igrači dugo vremena bili zatvoreni u hotelskim sobama prije početka treniranja i igranja. Istu stvar uradio je NHL, koji je hokejaše zatvorio u bubble, u Kanadi.

No, korak više od svih njih otišao je predsjednik UFC-a Dana White. On je uspio da svoju ludu ideju, zamisao pretvori u stvarnost.

Naime, White pod čijem je vodstvom UFC dostigao nevjerojatnu popularnost, imao je ideju da napravi Fight Island, odnosno Otok borbi.

J****o je ludo uopće pokušati ovo napraviti, ali obećavam da ćemo uspjeti. Mislim da će ovaj projekt pomoći rastu sporta financijski i u popularnosti. U veoma mnogo različitih načina će sport napredovati. Znam da možemo to uraditi", izjavio je o projektu White.

Za bazu svog projekta odabrao je sunčani Abu Dhabi i otok Yas. Možda bi se i White odlučio da Otok borbi napravi negdje na teritoriji SAD-a, no veliki broj internacionalnih boraca ne može dobiti dozvolu za ulazak u SAD. Što zbog restrikcija matičnih zemalja prema Americi, što zbog restrikcija Amerike prema matičnim zemljama borac.

Gdje je UFC Otok Borbi

Kao što je već rečeno, Otok borbi nalazi se na Yas otoku, nedaleko od obale Abu Dhabiju, te je veličine 24 kvadratna kilometra.

Ime otoka može vam biti poznato ako ste pratitelj Formule 1, s obzirom na to da se na njemu održava i Abu Dhabi Grand Prix, a staza je nazvana Yas Marina Circuit. Pored staze, na otoku se nalazi još i Werner Bros World, Ferrari World i Yas Water World.

Za vrijeme UFC borbi prostor od 11 kilometara bio je u potpunom lockdownu, s kontrolnim i policijskim punktovima, te niti jednom stanovniku Abu Dhabija nije bio dozvoljen ulaz.

No description available.

Na tom prostoru bilo je smješteno više od 2.500 hiljade UFC osoblja, osoblja za organizaciju događaja i zaposleni na otoku. Svi oni bili su smješteni u sigurne zone na otoku, kako bi se osigurala maksimalna sigurnost.

Na Yas otoku, u okviru Otoka borbi, nalazi se sve što borcima treba. Arena za borbe, oktogoni na plaži za trening, teretane, vrhunski hoteli, golf tereni, te je upravo na borcima bilo da odluče kako će provesti vrijeme između borbi i treninga.

Otok borbi je tzv. zatvoreni mjehur, gdje se nalaze svi koji na neki način sudjeluju u organizaciji događaja. Naravno, u takvom mjestu očekivano je da svi budu na veoma blisko udaljenosti.

"Živimo jedni na drugima, stalno se srećemo na doručku i sunčamo se na istim mjestima", riječi su novinara Insidera.

Otok borbi imao je premijernu borbu 11. jula, a borili su se Kamaru Usman i Jorge Masvidal. Nakon toga uslijedile su borbe 15., 18. i 25. jula.

Testiranje i putovanja

Borci i osoblje su na Yas otok dolazili iz odabranih gradova iz kojih je UFC odobrio putovanja. Ti gradovi su Las Vegas, London, Sao Paolo i Moskva. Na 48 sati prije leta svi koji su dolazili morali su imati negativan COVID - 19 test, a nakon slijetanja u Abu Dhabi bili su ponovno testirani, te stavljeni u karantenu u hotelskoj sobi u trajanju od 12 sati. Nakon nalaza prvog testa ponovno su testirani. Novo testiranja bilo je neposredno prije borbi, a posljednje prije leta kući.

Ovaj projekt Danne Whitea pokazao se kao potpuni uspjeh, a za Insider je predsjednik UFC-a rekao: "Bio je uspješan događaj. Ova stvar je nadmašila sva očekivanja. Fenomenalno. S obzirom na to UFC će se sigurno vratiti na Otok borbi uskoro".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi