Kocka je bačena - Filip Hrgović donosi veliku odluku, mogla bi ga koštati desetine miliona eura
Najbolji hrvatski bokser Filip Hrgović kreće u pohod na svjetski tron (AP Photo/Hassan Ammar)

Ime rivala će saznati nešto više od dva mjeseca

Kocka je bačena - Filip Hrgović donosi veliku odluku, mogla bi ga koštati desetine miliona eura

Midhat Šljivak

Hrvatski bokser Filip Hrgović još uvijek ne zna tačan datum, a ni protivnika u borbi za IBF pojas prvaka svijeta teške kategorije. Vrlo je moguće da će El Animal još jednom morati ući u ring prije samog meča za titulu jer je situacija oko pojasa veoma komplikovana.

Filip Hrgović je prvi izazivač Oleksandera Usyka za IBF pojas prvaka svijeta teške kategorije. Ipak, izvjesno je kako se hrvatski teškaš neće boriti s čudesnim Ukrajincem, a ni eventualno s Tysonom Furyjem koji s Usykom 17. februara odlučuje o apsolutnom prvaku svijeta.

Razlog što El Animal ne može napasti nekog od njih je klauzula o revanšu koju imaju u ugovoru za borbu, pa je teško vjerovati da će neko od njih odmah napustiti IBF pojas prvaka svijeta.

To znači da će Hrgović morati čekati još nekoliko mjeseci kako bi odradio borbu za pojas. Najizglednije je da bi još jednu borbu mogao uraditi tokom ljeta, ali ne zna se hoće li ona biti za titulu.

Ako se borba za pojas ipak desi, tu dolazi do drugog 'problema'. U borbi za naslov mu rival vjerovatno ne bi bio Anthony Joshua. Razlog je činjenica da AJ planira još jednu borbu u martu i u kojoj bi mu rival trebao biti Francis Ngannou, te bi ga Hrgović nakon toga morao čekati barem četiri mjeseca.

Oglasi

Promotor Eddie Hearn je saopštio kako Joshua planira tri borbe od marta ove do marta naredne godine. Hrgović se baš i ne uklapa u sistem jer sigurno da ni Filip ne želi čekati 7-8 mjeseci za novu borbu.

IBF će definitivno narediti borbu za pojas čim je napuste Usyk ili Fury. Hrgović će biti u njoj, a vidjet ćemo hoće li AJ podcijeniti Hrgovića i ući s malo pripreme u meč s njim ili će El Animal imati drugog protivnika.

Velika je mogućnost da hrvatski bokser odradi meč za titulu protiv neporaženog Amerikanca Jareda Andersona (16-0). Njega je upravo i prozvao nakon pobjede nad Markom de Morijem u Saudijskoj Arabiji.

"Jared Anderson mi je za doručak. Nije mu pametno da se bori sa mnom. Svejedno mi je s kim ću se naći u ringu, titula je sljedeća", poručio je Hrgović.

Oglasi

Postoji dakle mogućnost da će Hrgović ući u ring s ovim američkim bokserom u borbi za upražnjeni pojas, a pobjednik bi krajem godine za protivnika dobio Anthonyja Joshuu.

Dosta je kombinacija u ovom slučaju. Ipak, ono najvažnije je da će El Animal biti bio borbe za pojas, pa bez obzira ko bio na drugoj strani.

Filip Hrgović bi protiv Joshue najviše zaradio

Filip Hrgović bi u meču protiv Anthonyja Joshue definitivno zaradio mnogo više novca nego u duelima s nekim drugim.

Iako više nije šampion, AJ je još uvijek mašina za pravljenje novca, sponzori se otimaju za njega, pa pored titule prvaka, Hrgović bi mogao dobiti i milionske iznose na računu.

AJ je u prošlosti promijenio život Andyju Ruiz. Meksičko-američki borac je iz dvije borbe s njim zaradio desetine miliona dolara i postao je planetarna zvijezda.

Definitivno bi i Hrgović radije vidio Joshuu naspram sebe, nego bilo kojeg drugog teškaša, no za sada ništa nije u njegovim rukama.

Englezi pišu da je već postalo izvjesno da će AJ u martu odraditi spektakularni obračun protiv Francisa Ngannoua i ostaje nam da vidimo šta će se nakon toga dešavati i kada bi se eventualni meč s Hrgovićem mogao dogoditi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi