Hrvatska na nogama: Filip Hrgović protiv Anthonyja Joshue za titulu, a pobjednik ide na meč života
Foto - EPA

Za privremeni IBF pojas

Hrvatska na nogama: Filip Hrgović protiv Anthonyja Joshue za titulu, a pobjednik ide na meč života

Midhat Šljivak

Hrvatski teškaš Filip Hrgović (31) vjerovatno će se naći u ringu s nekadašnjim šampionom svijeta Anthonyjem Joshuom i to u borbi za pojas organizacije IBF. Potvrdio je to poznati promotor Eddie Hearn.

Najpoznatiji promotor svijeta Eddie Hearn potvrdio je kako bi se Anthony Joshua i Filip Hrgović mogli uskoro boriti za IBF pojas prvaka svijeta teške kategorije.

AJ je u prethodnom periodu pregovarao o super borbi s Deontayjem Wilderom. Međutim, do dogovora nije došlo, pa je Britanac prinuđen tražiti novog rivala. To bi na kraju mogao biti hrvatski teškaš Filip Hrgović.

Eddie Hearn je potvrdio da je to pravac u kojem Joshua i njegov tim razmišljaju. Bila bi to borba za privremeni IBF pojas teške kategorije, a pobjednik bi po naredbi organizacije morao zakazati meč s pobjednikom duela za apsolutnog prvaka svijeta između Tysona Furyja i Oleksandera Usyka.

"Ta vijest mijenja sve. Cilj je da AJ postane trostruki šampion svijeta i to nam otvara vrata. Borba s Wilderom jeste veća, ali borba s Hrgovićem donosi mogućnost napada na svjetsku titulu. To nam je u ovom trenutku prioritet", rekao je Hearn.

Oglasi

Borba Hrgovića i Joshue bila bi za privremeni pojas s obzirom na to da je hrvatski bokser trenutno prvi izazivač Oleksanderu Usyku i drži IBF internacionalni pojas.

Pobjednik njihovog duela dobio bi pravo da izazove boljeg iz meča za apsolutnog prvaka svijeta između Usyka i Furyja i takva naredba je stigla iz IBF-a. U slučaju da Usyk ili Fury odbiju borbu izgubili bi pojas.

Anthony Joshua nekada je bio svjetski broj jedan teške kategorije. Međutim, u protekle četiri godine doživio je tri poraza. Sve je krenulo od teškog nokauta i velikog iznenađenja u New Yorku 2019. godine kada je srušio Andy Ruiz Jr.

Uspio je potom vratiti titule, ali je naišao na ukrajinski mašinu Oleksandera Usyka. On mu je usred Engleske uzeo titule, a zatim ga je ponovo pobijedio i u Saudijskoj Arabiji.

Tako je britanski teškaš sada na omjeru od 26-3, no smatra kako je još uvijek najbolji na svijetu i silno želi ponovo preuzeti tron teške kategorije. Hrgović mu sigurno neće biti lagan zalogaj. Hrvatski bokser je neporažen u profesionalnoj karijeri (16-0), a ima i ogromno amatersko iskustvo.

Ovom 31-godišnjaku bi borba protiv Joshue bio najveći izazov u karijeri i protivnik kakvog dosad nije imao. Velika je to šansa za njega da se popne na svjetski tron i Hrgović je uvjeren da tamo i pripada.

Top Komentari

Frane
Najjači smo najjači.
3 0
ssakodes
Bolja je od bilo koje Via.gre. Svima savjetujem da probaju barem jednom u životu - višestruko će vam poboljšati se.ksualni život, pročitajte sami-----> mub.me/alfa
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi