Filip Hrgović bi ipak mogao odraditi meč karijere, ali i napuniti račun do vrha u jednoj noći
(AP Photo/Hassan Ammar)

Anthony Joshua bi najradije hrvatskog boksera

Filip Hrgović bi ipak mogao odraditi meč karijere, ali i napuniti račun do vrha u jednoj noći

Midhat Šljivak

Najbolji hrvatski bokser Filip Hrgović (31) definitivno je prvi izbor za narednog protivnika Anthonyja Joshue. Potvrdio je to ugledni promotor Eddie Hearn koji je još jednom potvrdio da Britanac cilja IBF pojas teške kategorije.

Hrvatski teškaš Filip Hrgović obavezni je izazivač Oleksandera Usyka za IBF titulu prvaka svijeta i ovom 31-godišnjak uskoro bi trebao imati meč života koji bi mu mogao donijeti pojas prvaka.

Hrgović će međutim teško do borbe protiv pobjednika meča Oleksandr Usyk - Tyson Fury koji će se boriti za apsolutnog prvaka svijeta. Razlog je to što u njihovom ugovoru postoji klauzula o revanšu koju će poraženi sasvim sigurno iskoristiti za novi meč.

Ipak, neće Hrgović ostati bez borbe za pojas. IBF garantuje da će Hrvat dobiti priliku za napad na titulu, pa barem onu privremenu i po rankingu bi mu protivnik trebao biti švedski bokser Otto Wallin.

Međutim, na kraju bi šansu prije Šveđanina mogao dobiti nekadašnji prvak svijeta Anthony Joshua. Jednostavno je AJ jače ime, veći je novac u igri i traži rivala za meč nakon što je otpao meč s Deontayjem Wilderom.

Oglasi

"Nama je ponuđen ugovor kojeg smo prihvatili, ali je stvar propala. Nije moja greška što alternative možda neće imati slične brojke, pa smo morali razmisliti o opcijama koje imamo", rekao je Hearn i za njega postoje samo dva potencijalna rivala.

"U redu smo za potencijalnu borbu za IBF pojas protiv Filipa Hrgovića ili Otta Wallina. Deontay Wilder me više ne zanima, on ima svojih problema. Tip se nije borio godinu dana, a posljednja borba mu je trajala 40 sekundi. On se ne želi boriti", istakao je Hearn.

Joshua je iza Wallina na zvaničnim tabelama izazivača za IBF pojas. Ipak, novac mijenja sve i lako bi se moglo desiti da na kraju baš on dobije priliku za borbu s Hrgovićem i to za privremeni pojas.

Tražio je AJ borbu do kraja ove godine. Međutim, očigledno će morati sačekati još malo, pa bi se potencijalna borba mogla organizovati početkom naredne godine.

Sigurno bi i El Animal radije u borbi za pojas vidio Joshuu na drugoj strani nego Wallina. To bi mu donijelo mnogo veću cifru na računu i eventualnom pobjedom bi zazidao mjesto na samom svjetskom vrhu teške kategorije.

Britanac se s druge strane uveliko priprema za povratak na svjetski tron. Međutim, Hrgović nije rival protiv kojeg se može nadati lakoj pobjedi i sigurno da će Hrvat imati svoje šanse protiv favorizovanog rivala.

Filip Hrgović je neporažen u dosadašnjoj profesionalnoj karijeri. Ima 16 borbi i 16 pobjeda, od čega 13 nokautom. AJ je na omjeru od 26 pobjeda i tri poraza.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi