Dan koji je ušao u povijest boksa: Niko nije mogao da vjeruje šta se desilo u ringu
Foto - Screenshot

Hasim Rahman je šokirao svijet protiv Lennoxa Lewisa

Dan koji je ušao u povijest boksa: Niko nije mogao da vjeruje šta se desilo u ringu

Midhat Šljivak

Jedno od najvećih iznenađenja u povijesti boksa, posebno teške kategorije, dogodilo se 22. aprila 2001. godine u južnoafričkom gradu Brakpanu.

Apsolutno niko nije slutio da će te večeri pasti veliki šampion Lennox Lewis. To se i desilo, a novi kralj teške kategorije postao je malo poznati Hasim Rahman.

Lewis je čekao obračun s Mikeom Tysonom. Ipak, kako se borba nije mogla dogovoriti, odabrao je Rahmana kao još jednu u nizu od prepreka koje će lako završiti.

Rahman je dobio sedam miliona dolara da uđe u ring sa šampionom. Očekivalo se da Lennox brzo završi posao, ali je zatim u petoj rundi opušteni Lewis brutalno nokautiran.

Hasim Rahman je krenuo naprijed prema Lewisu koji je poprilično podcijenio rivala. Uslijedio je udarac koji je Britanca poslao na pod, sudija je počeo brojati, Lennox nije mogao ustati i slavlje Hasima Rahmana je moglo da počne.

"Osjećao sam se dobro u ringu. Ovakve stvari se dešavaju. Dobiješ udarac i ako ne ustaneš na vrijeme, onda je kraj", poručio je Lewis nakon poraza.

Oglasi

Rahman se prisjeća nokauta koji mu je karijeru doveo na vrhunac.

"Prije nokauta sam ga dobro pogodio, a on se počeo smijati. Znao sam da ga imam u šaci. Osjetio sam da sam ga uzdrmao, a kako se nasmijao, želio sam ga još više povrijediti. Pogodio sam ga još jednom i bio je kraj. Da nije bilo nokauta morao bi me ubiti u ringu da bi me dobio", govori Rahman.

Umjesto da razmišlja o Tysonu Lennox je morao razmišljati ponovo o Rahmanu. Borba je počela i prije revanša u ringu zakazanog za novembar iste godine, pale su brojne teške riječi, a Lewis se uozbiljio i nokautirao je Rahmana u Las Vegasu za povratak WBC, IBF i IBO pojaseva.

Ipak, Hasim Rahman će ostati upamćen kao autor jednog od najvećih iznenađenja svih vremena u svijetu boksa i moći će da se pohvali da je jedan od dvojice ljudi koji su u karijeru pobijedili čuvenog šampiona.

Rahman je karijeru završio 2014. godine s omjerom od 50 pobjeda, devet poraza, dva neriješena meča i jednog no contest meča.

Top Komentari

Mele
Zato mu je glavu razbio u revansu..Mogao mu je mozak razbiti kolika cvoruga je bila mu na glavi. Podcjenio ga, zato je i nokautiran prvi put.Lenox je ipak jedan od najboljih, Tysona, Klicka starijeg, Holifylda, sve je pobjedio.
0 0
AmellemA
Ima li kakvih novosti iz Loga pod Mangartom?
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi