Joshua i Wilder neka se spreme: Oleksandr Usyk dolazi po njih
Jedino je Latvijac Mairis Briedis namučio Uyka u cruiser kategoriji. Imao je ukraijnski bokser loš dan, ali je ipak pobijedio. Ostale borbe je sve dominantno dobio (Foto: EPA)

Usyk u teškoj kategoriji

Joshua i Wilder neka se spreme: Oleksandr Usyk dolazi po njih

Midhat Šljivak

Teška kategorija boksa već je godinama itekako zanimljiva, a od 2019. godine će biti još i jača, jer je svoj dolazak potvrdio u čudesni ukrajinski bokser Oleksandr Usyk.

Ukrajinac je pokorio cruiser kategoriju. Drži sve relevantne naslove, a nakon što je shvatio da mu nema ravnog, odlučio je otići u tešku kategoriju.

Prvi meč ga čeka 18. ili 24. maja u SAD-u, a Usyk odmah želi vrhunske protivnike.

"Usykova naredna borba je u teškoj kategoriji i održaće se u SAD-u. On odmah želi borbu sa najboljim, želi pokazati šta zna i osvojiti tiulu. Bilo bi sjajno kada bi se to desilo u narednih godinu dana, a ako ne, nastavljamo sve dok ne pobijedi sve prvake i ujedini sve pojaseve", rekao je njegov promotor Alexander Krassyuk.

Usyk je prelaskom u tešku kategoriju postao prvi izazivač Anthonyja Joshue u WBO verziji. Ipak, ta borba sigurno neće biti naredna za Ukrajinca, jer potrebno je nekoliko borbi za zagrijavanje.

Ukrajinska mašina je trenutno na omjeru od 16-0, a posljednji meč je odradio u novembru kada je u osmoj rundi brutalno nokautirao Tonyja Bellewa.

Povetkin i Ortiz glavni kandidati za prvu borbu

Već se spominju i potencijalni rivali u prvom Usykovom meču. To su Alexander Povetkin i Luis Ortiz, iskusni 39-godišnjaci koji su već godinama u samom teškaškom vrhu.

Duel sa Povetkinom bi sasvim sigurno privukao ogromnu pažnju. Bio bi to duel Ukrajine i Rusije, te borba dvojice zlatnih olimpijaca i sasvim sigurno bi bio pravi ispit za Usyka.

Sa druge strane Ortiz bi možda čak bio i veći izazov. Kubanac ne odustaje od vrha teške kategorije, iako mu je 39 godina, a prošle godine je imao šansu da se bori za WBC prvaka svijeta i poprilično je uzdrmao šampiona Deontayja Wildera, ali na kraju je ipak izgubio meč.

Predstavnici ukrajinskog boksera počeli su pregovore sa obojicom boraca i uskoro se očekuju zvanične informacije sa kime će se ovaj sjajni bokser boriti.

Cilj je skinuti Joshuu i Wildera sa trona

Oleksandr Usyk više nema koga pobijediti u cruiser kategoriji. Osvojio je sve moguće titule, a sada slijede mnogo veći izazovi među istinskim teškašima.

Ukrajinac je najavio kako mu je cilj borba protiv Anthonyja Joshue. Ipak, čini se kako će prvo imati dvije ili tri borbe za zagrijavanje, iako bi već sada mogao biti prvi izazivač Joshui.

Njegov naslov "WBO Super Champion" omogućava mu da odmah izazove britanskog boksera čim promijeni kategoriju, ali Usyk radi itekako pametan posao i to sasvim sigurno neće učiniti.

Zato su počeli pregovori sa drugim bokserima. Jarrell Miller i Joseph Parker su odbili ponude tima ukrajinskog boksera, ali zato Ortiz i Povetkin imaju namjeru da fanastičnom borcu pruže šansu da se dokaže u kategoriji više.

Naravno, on će sasvim sigurno biti velika prijetnja za Joshuu i Wildera i u narednih godinu dana treba očekivati borbu sa jednim od ovih boraca. Cilj je sasvim jasan - pokoriti tešku kategoriju, a vidjet ćemo hoće li u tome uspjeti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti