Joshua protiv Ruiza koristi revolucionarnu gumu koja štiti od teških povreda glave?
(Foto: EPA)

Nešto što bi u budućnosti moglo spašavati živote

Joshua protiv Ruiza koristi revolucionarnu gumu koja štiti od teških povreda glave?

Midhat Šljivak

U proteklih nekoliko godina često svjedočimo teškim povredama glave tokom boskerskih mečeva, a takve povrede znaju uzrokovati i smrtne ishode.

Zato je jedan od najpoznatijih ljekara u svijetu boksa Mike Loosemore odlučio da razvije revolucionarnu zaštitnu gumu za zube, a koja bi u budućnosti mogla pomoći u zaštiti teških povreda glave za boksere.

Loosemore je razvio novu tehnolgiju. Postavljen je čip u zaštitnu gumu za zbe i koja uživo analizira udarce u glavu i autmoatski šalje podatke u kompjuter.

Ova tehnologija svoj debi mogla bi imati na meču Anthony Joshua - Andy Ruiz, jer je ponuđena saradnja kampu britanskog boksera.

"Volio bih da Joshua počne koristiti ovo. Produkt je ono što svi želimo, jer smo dugo tražili nešto što može mjeriti težinu udaraca u glavu. Također, vjerujem da bi korištenjem ove gume na sparizima bili prepoznati teški udarci, koji bi spriječili teške povrede i koji bi bokserima naložili da odmore prije nastavka priprema", rekao je Loosermore i nastavio je:

"Nisam još pričao sa Anthonyjem, pa nisam siguran da li je zainteresovan. Volio bih da se uključi u ovo sve".

Čelnici Britanske bokserske federacije podržali su ovu tehnologiju, koja bi uskoro mogla zaživjeti širom svijeta i tako spriječiti povrede koje će izazvati smrtne ishode u ringu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi