Čečenska mašina boluje od poremećaja zbog kojeg nikad nije isti čovjek
Khamzat Chimaev je neporažen u svojih 12 MMA borbi i ne nazire se čovjek koji bi ga mogao uskoro pobijediti (Foto: Instagram)

Khamzat Chimaev ima ozbiljan problem

Čečenska mašina boluje od poremećaja zbog kojeg nikad nije isti čovjek

Midhat Šljivak

Čečenski MMA borac sa švedski pasošem Khamzat Chimaev (28) postao je velika zvijezda širom svijeta u protekle tri godine i trenutno važi za jednu od najvećih UFC zvijezda. Ipak, malo je poznato da 'Borz' ima bipolarni poremećaj zbog čega ima česte promjene raspoloženja.

Khamzat Chimaev je u svijet MMA sporta donio nešto novo. Mnogi tvrde da nikad nisu vidjeli zvijer kao što je on, a Khamzat u oktagonu pokazuje zaista nevjerovatne borbe i dobio je svih 12 borbi u kojim se pojavio.

Malo je poznato da čečenska mašina ima bipolarni poremećaj zbog koje ima česte promjene raspoloženja što na treninzima njegove kolege itekako osjete.

[instagram]https://www.instagram.com/p/Cliapy3NHGn/?hl=en[/instagram]

Bipolarni poremećaj karakteriše značajan poremećaj razine raspoloženja i aktivnosti i ide od duboke depresije do ekstremne euforije, a ponekad se te promjene raspoloženja smjenjuju.

Tako Chimaev jedan dan na trening dođe raspoložen i nasmijan, spreman za šalu sa apsolutno svima u dvorani, a već drugi dan je sve potpuno drugačije.

Oglasi

U tim trenucima mračne faze niko ne želi biti blizu Chimaeva. On samo šuti, vrlo je neugodan prema svima, odradi svoj posao koji ima i odlazi bez da kaže ijednu riječ.

Zbog toga je mnogo jasnije zašto Khamzat u pojedinim trenucima van oktagona potpuno poludi i pravi incidente jer nekad emocije jednostavno ne može kontrolisati.

[instagram]https://www.instagram.com/p/Cka_gGQtX5o/?hl=en[/instagram]

Svako ko boluje od bipolarnog poremećaja doživljava tu bolest na sopstven način. Zna biti itekako ozbiljna bolest koja može ozbiljno utjecati na funkcionisanje jedne osobe.

Uzrok nastanka ove bolesti nije poznat. Vjeruje se da se je na genetskoj osnovi i istraživanja tvrde da je mozak osoba koje imaju poremećaj mnogo osjetljiviji na emocionalni i fizički stres.

Khamzat Chimaev je kao dijete prošao dosta toga u Čečeniji. U pojedinim trenucima on i porodica nisu imali šta da jedu, pa su zbog toga emigrirali u Švedsku prije nešto više od deset godina.

U ovoj zemlji se sve promijenilo, ali trebao je prijeći preko drvlja i kamenja kako bi uspio i bez obzira na razne ludosti koje radi u prethodnom periodu i brojne kontroverze, ovom momku se treba diviti.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi