Svi su u glas povikali 'Khamzat, to je haram' - Snimak je odmah nestao, ali postoje fotografije
Čečenska mašina Khamzat Chimaev iznenada se našao u centru pažnje svjetske javnosti i on se maksimalno trudi da tamo i ostane (Foto: Instagram / Screenshot)

Khamzat se nije držao pravila

Svi su u glas povikali 'Khamzat, to je haram' - Snimak je odmah nestao, ali postoje fotografije

Midhat Šljivak

MMA zvijezda Khamzat Chimaev konstantno je u centru pažnje borilačke javnosti, a često se o njemu piše i zbog stvari koje nisu povezane previše s njegovom borilačkom karijerom.

Khamzat Chimaev se iznenada pojavio u UFC-u i postao je apsolutna zvijezda. Čečen sa švedskim pasošem uništava protivnike jednog za drugim i mnogi ga vide kao novog šampiona.

Međutim, Khamzat je u centru pažnje i zbog stvari koje radi van borilišta. Posebno mu se zamjera blizak odnos s čečenskim vođom Ramzanom Kadyrovim koji ga kiti zlatom na svakom koraku.

Chimaev je rođen u muslimanskoj porodici i tvrdi kako se drži svih pravila islama. Ipak, određena pravila je prekršio nakon što je odradio treninge sa ženama koje se bave MMA sportom.

Khamzat Chimaev u 'zabranjenoj' akciji s jednom od borkinja u švedskoj dvorani (Foto: Screenshot)

Po islamu zabranjen je svaki dodir sa ženama s kojima niste u braku, no Khamzat je na jednom od treninga otišao suviše daleko i odradio je trening grapplinga s njima.

Chimaev se po dvorani 'prevrtao' u klinču sa švedskom borkinjom Josefine Knutsson, a muslimani koji su gledali šta se dešava u glas su povikali: "Khamzat, to je haram", aludirajući da kao musliman ne smije biti tako blizak sa ženom koja mu nije supruga.

Oglasi

Video snimak sa treninga ubrzo je nestao s društvenih mreža. Ipak, postoje određene fotografije na kojima UFC zvijezda radi trening i s drugim ženama i smatra da tim ne krši islamska pravila, iako se izjašnjava kao musliman.

Objave kojima je Khamzat Chimaev ismijavao Khabiba Nurmagomedova (Foto: Twitter)

Također, on je često znao provocirati Khabiba Nurmagomedova koji je govorio da ring djevojke nisu potrebne u MMA svijetu.

Ismijavao je riječi dagestanske legende postavljajući fotografije s golišavim djevojkama i tako je iskazao veliko nepoštovanje prema Khabibu, ali i vjeri kojom se navodno ponosi.

Zbog toga su ga mnogi prekrižili kao istinskog muslimana, a činjenica da je blizak s Ramzanom Kadyrovim dodatno je uvrijedila mnoge čestite ljude i Chimaev je za njih zbog postupaka odavno izašao iz vjere.

Ipak, svako ima pravo birati šta želi biti, kako se Bogu moliti i ljude svakako ne treba osuđivati na osnovu toga. Khamzat je istinska svjetska MMA zvijezda i nema potrebe da bude označen zbog nečeg što je napravio, jer je ipak to njegov život s kojim radi šta želi.

Čečenska mašina je u profesionalnoj MMA karijeri odradila 12 borbi i svih 12 je pobijedila. Samo jedan čovjek (Gilbert Burns) uspio je doći do sudijske odluke, dok su ostali nokautirani ili su završeni na drugi način.

Oglasi

Najnovije vijesti