Snimak kako se Khamzat Chimaev poigrava s poznatim borcem je nestvaran
Khamzat Chimaev poigrava se s mnogo većim protivnicima i Niel Magny bio je lagan zalogaj za Čečena (Foto: Screenshot)

Čudesni Borz

Snimak kako se Khamzat Chimaev poigrava s poznatim borcem je nestvaran

M. Šljivak

Khamzat Chimaev trenutno važi za jednog od najboljih UFC boraca, a čečenska mašina djeluje nepobjedivo u oktagonu te se poigrava s rivalima bez obzira na njihovu veličinu.

Khamzat Chimaev je lagano riješio svih 12 borbi u profesionalnoj MMA karijeri. Izuzev Gilberta Burnsa niko mu nije pružio preveliki otpor jer jednostavno je suviše dominantan.

Čak je i na treningu 'Borz' nerješiva enigma za mnoge. UFC-ov borac Neil Magny otkriva kako ga je Khamzat doslovno pojeo na sparingu.

"Imali smo priliku trenirati skupa u New Yorku i ovaj momak je zaista prava stvar", rekao je Magny za MMA Hour i dodaje:

"Otišao sam njemu govoreći: 'Evo malog slatkog vuka s kojim mogu trenirati jiu-jitsu'. Ubrzo su stvari postale ozbiljne. Kako je vrijeme prolazilo shvatio sam gdje sam se našao i da je preveliki zalogaj", poručio je Magny.

Ne bi tu bilo ništa čudno da Magny nije prekaljeni MMA borac s visinom od 191 centimetara i koji iza sebe ima 36 borbi i omjer od 27-9.

Oglasi

Međutim, nije mu previše pomogao ni smeđi poraz u brazilskoj jiu-jitsi. Khamzat se doslovno poigravao s njim i potpuno ga je deklasirao.

Ovo je samo jedan dokaz kakav borac je Čečen sa švedskim pasošem i da nije nikakvo čudo što mnogi odbijaju da se bore protiv njega.

Chimaev je nemilosrdan borac s perfektnim skorom. Od 12 pobjeda šest ih je dobio nokautom, pet submissionom i samo jedan meč išao je na odluku.

Ne zna se kada će se sjajni borac ponovo boriti. UFC ima ogorman problem da mu nađe pravog protivnika, a jedini koji se nudi je ponovo Gilbert Burns.

Čečenska mašina boluje od poremećaja zbog kojeg nikad nije isti čovjek

Čečenski MMA borac sa švedski pasošem Khamzat Chimaev (28) postao je velika zvijezda širom svijeta u protekle tri godine i trenutno važi za jednu od najvećih UFC zvijezda. Ipak, malo je poznato da 'Borz' ima bipolarni poremećaj zbog čega ima česte promjene raspoloženja.

Oglasi

Khamzat Chimaev je u svijet MMA sporta donio nešto novo. Mnogi tvrde da nikad nisu vidjeli zvijer kao što je on, a Khamzat u oktagonu pokazuje zaista nevjerovatne borbe i dobio je svih 12 borbi u kojim se pojavio.

Malo je poznato da čečenska mašina ima bipolarni poremećaj zbog koje ima česte promjene raspoloženja što na treninzima njegove kolege itekako osjete.

Bipolarni poremećaj karakteriše značajan poremećaj razine raspoloženja i aktivnosti i ide od duboke depresije do ekstremne euforije, a ponekad se te promjene raspoloženja smjenjuju.

Tako Chimaev jedan dan na trening dođe raspoložen i nasmijan, spreman za šalu sa apsolutno svima u dvorani, a već drugi dan je sve potpuno drugačije.

U tim trenucima mračne faze niko ne želi biti blizu Chimaeva. On samo šuti, vrlo je neugodan prema svima, odradi svoj posao koji ima i odlazi bez da kaže ijednu riječ.

Oglasi

Zbog toga je mnogo jasnije zašto Khamzat u pojedinim trenucima van oktagona potpuno poludi i pravi incidente jer nekad emocije jednostavno ne može kontrolisati.

Svako ko boluje od bipolarnog poremećaja doživljava tu bolest na sopstven način. Zna biti itekako ozbiljna bolest koja može ozbiljno utjecati na funkcionisanje jedne osobe.

Uzrok nastanka ove bolesti nije poznat. Vjeruje se da se je na genetskoj osnovi i istraživanja tvrde da je mozak osoba koje imaju poremećaj mnogo osjetljiviji na emocionalni i fizički stres.

Khamzat Chimaev je kao dijete prošao dosta toga u Čečeniji. U pojedinim trenucima on i porodica nisu imali šta da jedu, pa su zbog toga emigrirali u Švedsku prije nešto više od deset godina.

U ovoj zemlji se sve promijenilo, ali trebao je prijeći preko drvlja i kamenja kako bi uspio i bez obzira na razne ludosti koje radi u prethodnom periodu i brojne kontroverze, ovom momku se treba diviti.

Promo

Oglasi