Kakav trenutak za Hrvatsku: Filip Hrgović protiv Oleksandera Usyka za titulu prvaka svijeta!
Željko Mavrović je 1998. godine izgubio meč za titulu prvaka svijeta od Lennoxa Lewisa, a sada će šansu da prvak postane imati Filip Hrgović (Foto: EPA / Instagram)

IBF naredio borbu

Kakav trenutak za Hrvatsku: Filip Hrgović protiv Oleksandera Usyka za titulu prvaka svijeta!

M. Šljivak

Hrvatski bokser Filip Hrgović (30) imat će priliku da postane prvak svijeta u teškoj kategoriji jer je postao obavezni izazivač po IBF verziji aktuelnog šampiona Ukrajinca Oleksandera Usyka.

Filip Hrgović (30) postao je obavezni izazivač Oleksandera Usyka po verziji IBF i izvjesno je da bi hrvatski teškaš ubrzo mogao dobiti borbu za prvaka svijeta teške kategorije.

Organizacija IBF obavijestila je tim Oleksandera Usyka da je Filip Hrgović zvanično izazivač i naredila je ovu borbu kao narednu za velikog šampiona.

"Potvrđeno. El Animal Filip Hrgović je naredni izazivač Oleksandera Usyka za titulu prvaka svijeta teške kategorije", potvrdila je organizacija Sauerland koja predstavlja Hrgovića, a zatim je to učinio i najmoćniji menadžer današnjice Eddie Hearn.

Filip Hrgović nakon jedne od svojih pobjeda (Foto: Instagram)

Tako će Filip Hrgović imati šansu da postane prvak svijeta, a ovo je svakako ogroman uspjeh za hrvatski sport, posebno boks koji je u ovoj zemlji u velikom uzletu.

Podsjetimo, šansu da postane teškaški prvak svijeta u prošlosti je imao i Željko Mavrović, ali ga je 1998. godine u borbi za WBC naslov zaustavio čuveni Lennox Lewis.

Oglasi

Hrgović bi u duelu s Usykom sigurno bio autsajder. Ukrajinac je trenutno svjetski broj jedan i čovjek koji drži četiri od pet glavnih teškaških titula.

Oleksander Usyk u drugoj borbi s Anthonyjem Joshuom u kojoj je odbranio naslov šampiona svijeta

Nedostaje mu samo WBC naslov koji je u vlasništvu Tysona Furyja. Borba za apsolutnog prvaka svijeta najavljivala se za 2023. godinu, ali očigledno je da će Usyk morati prvo završiti Hrgovića.

Timovi Usyk i Hrgović imaju naredbu da organizuju pregovore oko datuma i mjesta eventualne borbe i vidjet ćemo hoće li se ona na kraju zaista i dogoditi.

El Animal je u profesionalnoj karijeri još uvijek neporažen. Dobio je svih 15 borbi od čega 12 nokautom, a u posljednjoj borbi uz dosta muke je pobijedio Kineza Zhanga Zheileija.

Treba svakako istaći da je Hrgović svojoj zemlji donio i olimpijsku medalju 2016. godine iz Brazila, kada je osvojio bronzu.

Napomenimo i da je ukrajinska mašina Oleksandr Usyk još uvijek neporažena u profesionalnoj karijeri. Ima omjer od 20-0, a prethodno je dva puta potpuno uništio Anthonyja Joshuu.

U narednom periodu trebali bismo saznati konačan datum i mjesto obračuna Usyka i Hrgovića i sigurno će to biti još jedan veliki trenutak za hrvatski sport.

Top Komentari

ViniJr
Hrgović nije nikakva klasa niti je dostojan borbe za pojas, prvo je morao dobiti Ruiza ili nekog vrhunskog boksača da bi dobio šansu da se bori za titulu najboljeg. Totalno nerealno...
4 3
fjuri
Hrgović konačno osvaja pojas svjetskog prvaka.....
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi