Prije 19 godina desilo se jedno od najvećih iznenađenja u svijetu boksa

Rahman nokautirao Lewisa

Prije 19 godina desilo se jedno od najvećih iznenađenja u svijetu boksa

Midhat Šljivak

Prije tačno 19 godina dogodilo se jedno od najvećih iznenađenja u svijetu boksa.

Do tada ne previše poznati američki bokser Hasim Rahman šokirao je svijet i pobijedio je apsolutnog vladara svjetskog boksa Lennoxa Lewisa.

Rahman je u meč koji je održan u Južnoj Africi ušao kao apsolutni autsajder i sa omjerom od 34-2 uz tek dvije bitnije pobjede u karijeri nad Trevorom Berbickom i Corriejem Sandersom.

Svi su očekivali da će Lewis lagano odbraniti naslove prvaka, ali na isteku pete runde dogodilo se čudo. Perfektna desnica pogodila je bradu britanskog šampiona koji je završio na podu i sudija je prekinuo meč.

Rahmanov nokaut nad Lewisom važi za jedno od najvećih svih vremena, a jedino bi ispred njega mogao biti prvi poraz čuvenog Mikea Tysona od Bustera Douglasa.

Šest mjeseci kasnije Lewis je vratio pojaseve. Brutalno je nokautirao Rahmana u četvrtoj rundi borbe održane u Las Vegasu, a zatim je Lewis do kraja velike karijere rušio Mikea Tysona i Vitalija Klička, te je kao šampion otišao u penziju.

S druge strane Rahman se nije proslavio u narednim borbama. Gubio je od Evandera Holyfielda, Johna Ruiza,Vladimira Klička, Alexandera Povetkina...

Pobjede je imao uglavnom protiv nepoznatih protivnika, a karijeru je završio 2014. godine sa omjerom od 50-9-2 (1).

Ipak, ostat će upamćen kao čovjek koji je vlasnik jednog od najvećih iznenađenja u historiji boksa.

Top Komentari

user1583752673
Nije srusio Klicka vec je bio prekid zato sto mu je gadjao arkadu zato sto je gubio borbu. Klicko bio puno bolji u toj borbi htio revans a Lewis nije pristao na revans
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi