Braća Kličko imaju poseban zadatak za Usyka koji je napustio Ukrajinu

Sprema se za borbu protiv Joshue

Braća Kličko imaju poseban zadatak za Usyka koji je napustio Ukrajinu

E. Škorić

Ukrajinski bokser Oleksandr Usyk napustio je ratom razorenu domovinu kako bi se pripremao za revanš borbu za četiri šampionska pojasa sa Anthonjem Joshuom.

Usyk se početkom ruske invazije na Ukrajinu vratio u svoju zemlju kako bi stao u njenu odbranu, a sada njegovu odluku da napusti Ukrajinu podržavaju i braća Kličko, koji su ostali u Kijevu.

"Vjerujemo da se na takvom događaju može poslati važna poruka", rekao je Vitalij Kličko u intervjuu za The Telegraph.

On je još u petak putem Instagrama obajvio da napušta Ukrajinu kako bi se spremao za borbu s Joshuom, koja treba da se održi za nešto više od tri mjeseca, iako datum i mjesto ovog okršaja tek treba da se potvrde.

Joshua je odlučio koristiti ugovornu klauzulu koja mu je omogućila povratak u revanš s Usykom nakon što je izgubio na bodove u septembru 2021. i izgubio četiri šampionska pojasa.

"Odlučio sam započeti pripreme za revanš s Anthonyjem Joshuom. Veliki broj mojih prijatelja me podržava. Na taj ću način pomoći svojoj zemlji više i bolje nego da jurim po Kijevu sa strojnicom. Mnogi prijatelji i rođaci su me zvali i podržali ovu odluku", objasnio je Usyk.

Oglasi

On je aktuelni svjetski prvak u teškoj kategoriji WBA, WBO, IBF i IBO organizacija, koji je poput braće Klička i Wasyla Lomačenka branuio svoju domovinu od Rusa, iako se prvobitno sugerisalo kako je pobjegao iz zemlje.

Ispostavilo se da je nakratko odletio u London kako bi sudjelovao u jednom komercijalnom proijektu, ali se brzo vratio u Ukrajinu i pridružio se snagama teritorijalne odbrane.

Kako se doznaje, braća Kličko, koja su se ostala boriti na fronti, podržavaju odluku sunarodnjaka i vjeruju da može pomoći domovini na drugačiji način.

"Razgovarali smo s Vladimirom o tome. Vjerujemo da se na ovakvom događaju može poslati vrlo važna poruka. Ne znamo hoćemo li postojati za tri mjeseca. Namjeravam razgovarati s Oleksanderom da ga savjetujem što treba učiniti ako se odluči boriti u ovoj borbi i koje posebne poruke tada može poslati svijetu", rekao je Kličko.

"To ima prednosti i mana, to je teška odluka za Oleksandra, ali podizanje ukrajinske zastave na jarbol, sviranje himne i jedan od najvećih veleposlanika zemlje u svijetu s pravim stavom trebali bi imati pozitivan učinak", objasnio je 50-godišnjak, koji je dodao da Ukrajina treba podršku jer je od početka rata mnogo toga uništeno.

Top Komentari

Klicko
Neistina.Nemam ja nikakav zadatak.Mrš lažovi
0 5
FahroKonjHodzic
ubili him rusi prvaka svijeta u kik boksu danas bio u onom azovu
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi