Brutalan start koji mu je uništio karijeru: Vrisak odjeknuo stadionom, a on postao "stakleni" igrač

Više se nikada nije vratio u pravu formu

Brutalan start koji mu je uništio karijeru: Vrisak odjeknuo stadionom, a on postao "stakleni" igrač

Endin Čaušević

Arsene Wenger je u svojoj trenerskoj karijeri otkrio veliki broj sjajnih igrača, a na toj listi trebao je biti i veznjak Abou Diaby.

Međutim, Diaby nikada nije uspio da pokaže o kakvom talentu se radi jer su povrede uništile njegovu karijeru. Ubrzo nakon što su povrede postale učestale on je dobio nadimak "stakleni igrač", a iz sezone u sezonu je bilo sve gore.

Ovaj veznjak je u Arsenal stigao na ljeto 2006. godine iz Auxerrea kada je imao svega 20 godina i mnogi su vjerovali da je pred njim blistava budućnost.

Wenger je bio siguran da je doveo igrača koji će dugi niz godina biti stub u veznom redu, ali sve je krenulo po zlu.

Već u svojoj prvoj sezoni u londonskom klubu Diaby je zadobio povredu od koje se nikada u potpunosti nije oporavio. To se desilo na meču protiv Sunderlanda u gostima koju je Arsenal dobio sa 3:0.

U sudijskoj nadoknadi ove utakmice Diaby je presjekao jedan napad i loptu poslao za Ebouea, ali ga je potom Dan Smith đestoko faulirao i stao na zglob njegove desne noge nakon čega je Diaby odmah znao da je povreda ozbiljna.

Oglasi

Diaby je u bolovima ležao na terenu dok su mu doktori ukazivali pomoć, a na stadionu su svi bili u nevjerici jer je Smith dobio samo žuti karton. Francuz nije mogao da nastavi utakmicu, a detaljni pregledi potvrdili su tešku povredu.

On je nekoliko dana nakon utakmice morao na operaciju i oporavak je trajao čak osam mjeseci jer nije išlo sve po planu. Diaby je čak tri puta išao na operaciju i tek nakon osam mjeseci ponovo je zaigrao.

No, kada se vratio na teren bilo je jasno da više nije ni sjena igrača koji je bio. Nakon toga počeli su nestvarni problemi s povredama i mnogima je nevjerovatno da je on tokom boravka u Arsenalu čak 42 puta bio povrijeđen.

Pored povrede zgloba desne noge van terena je bio zbog kidanja ukrštenih ligamenata koljena, povreda zadnje lože, prepona... Arsenal je napustio nakon devet godina kada je svima u klubu bilo jasno da se nikada neće vratiti u staru formu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Trpili su njegove povrede iz sezone u sezonu i uz njega su svi bili maksimalno, ali kada je bilo jasno da se ne može vratiti u formu odlučili su da je vrijeme za rastanak.

Diaby je otišao u Marseille za koji je nastupao dvije sezone, ali i tamo je više bio povrijeđen nego što je igrao. Shvatio je da od igranja fudbala nema ništa i sa svega 32 godine odlučio je da se penzioniše.

Zaprati Arsenal, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Arsenal Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1646937483
Dobar igrac,steta radi povrede
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije