Dva starca i more - snaga fudbalskog identiteta

Povratak u vrh

Dva starca i more - snaga fudbalskog identiteta

H. Zilić

Historija je prepričavala velike događaje, koji su određivali novo vrijeme i poglede na drugačiji svijet i kreirali sliku jednog identiteta u beskrajnim borbama za spas ponosa i dostojanstva.

I ne može nijedna priča odraditi svoj vremeplov bez značajnih uporišta u bilo kojoj vremenskoj etapi, ma koliko to bilo teško.

Davno su oružani sukobi za stratešku važnost u Sredozemlju bili usmjereni na jedan otok koji je po mnogo čemu bio važan, ali pored historije, to Ostrvo će imati i svoj sportski univerzum u borbi za vlast, za onu navijačku strast i "bockanje" rivala.

Izgubio se i taj šmek u modernom vremenu, predstavljaju ga kao "Ostrvo tuge" iza kojeg je decenija potražnje za pravim fudbalskim fajtom u vrhu državnog sistema koji sve više kreiraju moćnici.

"Ako se ne mijenjamo, ne rastemo. Ako ne rastemo, ne živimo", ova izreka bi mogla najbolje opisati trenutno stanje u jednom sredozemnom dragulju koji ima svoju moć.

Prošla je tačno decenija od posljednjeg velikog duela u najjačem krugu loptanja, duela dva tima koja su više od ponosa, dva tima čije utakmice na 90 minuta podijele otok savršenstva i sjaja.

Oglasi

Imaju svoj jezik, svoju kulturu, imaju svoju autonomiju, ali i klubove koji se posljednjih godina gube u moćnom univerzumu bogatih struja.

Pokušali su se mijenjati, pokušali su na novi način rasti, ali još uvijek nisu definisali tačan put prema novom derbiju u društvu najboljih. Mnogi su mišljenja da će proći još sezona dok ne dođe do velikog okršaja u borbi za vrh, ako ništa vodit će borbe u rangu niže. Mala je to utjeha za korzikanski ponos i korzikanske fudbalske vikende.

I nemojte se začuditi ako vam fudbalski fanatici kažu da je duel Ajaccia i Bastije jedan od najvećih derbija evropskog fudbala. Bio je godinama, tamo još od 1912. godine. To su dva "starca" koja čuvaju identitet svog naroda, svoje pokrajine, svog Ostrva i sistema.

Opis nije dostupan.

Gazili su ih na razne načine. Kao da su smetali u trenutku kada se stvarao novi poredak. Pokušali su im brisati historiju, gurali u blato, među amatere, predstavljali su im loptanje kao hobi.

Oglasi

Sve je to bilo dio sistema, ali ustali su ponovo jači i spremniji, sada puno oprezniji od nekih prethodnih godina.

Prošlo je tačno deset godina od posljednjeg duela AC Ajaccia i SC Bastije u Ligue 1 najjačem društvu francuskog fudbala. Bila to etapa padova, uspona, oživljavanja, ali etapa dokaza da su tu , da su još živi i da će ponovo fudbalska Evropa svjedočiti jednom od najvatrenijih derbija.

Uz miris Sredozemlja, zvuk valova i pune tribine dva kultna stadiona "Francois Coty" i "Armand-Cesari", ne gube nadu, vjeruju u novo vrijeme, koliko god bilo teško otvoriti vrata istog.

Opis nije dostupan.

Korzika je mjesto historije, Korzika je mjesto koje se godinama borilo za svoje ime, autonomiju, ali i fudbalsku čast. I čuveni Napoleon Bonaparte je Korzikanac koji je udario pečat ovom dijelu Evrope.

"Čovjek se može zaustaviti dok se penje, ali ne i kada pada", jedna je od čuvenih izjava Bonaparte, a upravo u ovoj izjavi se mogu pronaći dva fudbalska korzikanska ponosa. Možda su se trenutno zaustavili u pohodu prema novom vrhu, ali dobro će paziti da ne krene novi pad.

Upravo bi ih to strpljenje moglo dovesti do novih derbija koji će s naslovnica izbrisati moćnike iz Pariza, Lyona sa Velodromea barem jedan vikend, onaj vikend kada se Korzika dijeli na plavu i crvenu, onaj trenutak kad su sve generacije na tribinama u bojama svog kluba.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Možda je još uvijek "Ostrvo tuge", ali i ne područje koje je izgubilo fudbalski identitet. Možda se malo sakrio do nekih boljih vremena.

"Trpiti zahtijeva više hrabrosti nego umrijeti", a lopta nije umrla na Korzici jer su njihova dva starca još uvijek hrabra i čekaju novi talas koji će s Korzike osvježiti francusko i evropsko fudbalsko kopno. Barem dva vikenda u sezoni.

Promo

Top Komentari

Hasni
Hvala za ovaj tekst ovo je toop
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi