Pred očima Benzeme debitovao jedan od najvećih balkanskih talenata: "A ja u ofarbanim kopačkama..."

I nebo je plakalo od tuge

Pred očima Benzeme debitovao jedan od najvećih balkanskih talenata: "A ja u ofarbanim kopačkama..."

Edmir Škorić

Adem Ljajić bio je jedan od najvećih talenata na prostorima bivše Jugoslavije, a tome u prilog ide da je sa samo 14 godina došao u Partizan, jedan od najvećih klubova u regionu.

Fudbal je počeo da uči kod Bajre Župića u fudbalskoj školi Jošanica, a već kao dvanaestogodišnjaka ga je zapazio Partizanov čuveni lovac na talente, danas pokojni Dušan Trbojević, popularni čika Trba.

Dvije godine kasnije, kao četrnaestogodišnjak, Adem Ljajić došao je u klub iz Beograda. Supertalentovani Novopazarac debitovao je u sezoni 2008/2009, kada se bez obzira na jaku konkurenciju, izborio za svoje mjesto u timu, te je sa crno-bijelima osvojio duplu krunu.

Već poslije svega nekoliko mjeseci nastupanja za prvi tim, na preporuku nekadašnjeg igrača i skauta Manchester Uniteda, Bude Vujačića, potpisao je predugovor sa slavnim velkanom. Ugovor je sadržao i klauzulu po kojoj Manchester može i odustati od transfera, ako procijeni da mu mladi igrač nije neophodan. To se godinu dana kasnije i desilo, ali je za talentovanog igrača već vladalo veliko interesovanje među klubovima širom Evrope, pa je u januaru 2010. godine završio u Fiorentini.

Tamo je proveo čak osam godina, a igrao je još za Romu, Inter i Torino, da bi 2018. prešao u Bešitkaš. Vratio se prošle godine u Srbiju i za matični Novi Pazar odlučio igrati na zalasku karijere. Stigao je kao veliki junak, a za Novopazarce je prošle sezone odigrao 20 utakmica i postigao osam golvoa uz pet asistencija.

Oglasi

Bio je među rijetkim muslimanima koji su igrali za Srbiju. Za Orlove je upisao 47 nastupa i dao devet golova, a bio je često izložen kritikama jer nije pjevao himnu zemlje koju predstavlja. Sandžaklija je zbog toga čak bio odstranjen iz reprezentacije.

A fudbalski put Ljajića bio je isuviše težak, naročito sam početak. Ispričao je u jednom podcastu kako je morao da igra u ofarbanim kopačkama i to u jednoj od najvećih utakmica u karijeri.

"Prvi moj nastup u dresu Partizana. Imao sam neke narandžaste kopake. Mi na treningu i Nenad Đorđević mi govori kao 'Mijenjaj tu boju kopački'. Pošto u tom trenutku nismo stajali financijski dobro, jer sam tek prešao u prvi tim Partizana i onda smo farbali crnom bojom kopačke. I onda sam baš u tim kopačkama debitovao na JNA stadionu.

"Sjećam se bio je 75. minut, Lyon bio ozbiljna ekipa s Benzemom, Jokan me zvao i ulazim, pun stadion, a lopte skupljaju momci koji su do jučer igrali sa mnom... Sjećam se te utakmice kao da je danas bilo. Ja ulazim u igru, kreće da pada kiša...", zaključio je bivši reprezentativac Srbije.

@merkurxtip.rs

Ko još nosi narandžaste kopačke?! Farbaj to! 😂 #merkurxtip #top11 #nebojsapetrovic #ademljaljic #ljajic #partizan #fudbal #fyp

♬ original sound - MerkurXtip.rs
Oglasi

Naravno, kiša koj je pala nije išla u prilog Ljajiću jer se počela skidati boja sa ofarbanih kopački. No, veoma brzo je Sandžaklija ostvario veliku karijeru i sada mu ostaje samo da se prisjeća nekih teških trenutaka u početku karijere.

Nedavno se najskuplji igrač Novog Pazara našao u problemima. Pravio je haos po hotelu, zbog čega ga je policija privela. Sve se navodno dešavalo rano jutro, uoči meča Novog Pazara i Željezničara iz Pančeva.

Prema pisanju medija u Srbiji, Ljajić je u jednom hotelu u Beogradu oko šest sati ujutro napao recepcionara, a onda i prijetio policiji koja je stigla na intervenciju. Iz hotela su pozvali policiju kako bi isti smirili situaciju, no Ljajić je bio u alkoholoziranom stanju i nastavio je praviti incidente.

Navodno je stigao u društvu jednog prijatelja, te tražio da se bar otvori, a kada mu rečeno da je zatvoreno, uzvratio je prijetnjama i sam je otišao do šanka.

Potražite više informacija na temu Super liga Srbije:

Ljajić je zatim odbio policajcima da dadne lične dokumente, te kazao da je zapamtio svakog od njih. Sve se nastavilo u policijskoj stanici gdje je policajcima kazao da će 'sve pobiti kao pse'.

Telegraf prenosi da je imao 2,2 promila alkohola, što je teško alkoholizirano stanje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi