Ademola Lookman je plakao danima zbog bruke s penala, osvetu je servirao nakon četiri godine čekanja

Hat-trick u finalu Europa lige

Ademola Lookman je plakao danima zbog bruke s penala, osvetu je servirao nakon četiri godine čekanja

Admin Čaušević

Nova zvijezda je rođena. Ademola Lookman je zabio hat-trick u finalu UEFA takmičenja te tako ispisao stranice ne samo italijanskog već i evropskog fudbaler jer je Atalanti donio prvi međunardoni trofej.

Atalanta već skoro deceniju igra fantastičan fudbal. Nagrada za sve stigla je u srijedu navečer kada je ubjedljivo savladan do nepobjedivi Bayer Leverkusen. Bilo je čak 3:0.

Aposlutni junak večeri je 24-godišnji Lookman koji je zabio čak tri gola što je sve osim uobičajna pojava u tako važnim utakmicama i neće biti iznenađenje ako završi u nekom jačem klubu u skorije vrijeme.

Zanimljivo da je Nigerijac prije četiri godine bio meta ismijavanja. Kad je bio igrač Fulhama na sramotan način je izveo panenku protiv West Hama i taj gol ga je proganjao duže vrijeme.

Postao je višak u Fulhamu, a zatim i RB Leipzigu. Utočište mu je pružila Atalanta koja ga je dovela za 10 miliona eura. Sve je isplatio u finalu protiv Bayer Leverkusena.

Zanimljivo da je prvi hat-trick u karijeri ofanzivni fudbaler zabio ni manje ni više nego u finalu Europa lige. Definitivno zapažen rezultat.

Oglasi

"Presretan sam. Sve smo ovo uradili zajedno i ispsali smo historiju", rekao je Lookman u prvoj izjavi nakon meča te nastavio:

"Zamišljao sam nešto ovako kad sam došao u Atalantu. Klub je ambicioizan. Prošla sezona je bila dobra, a ova još bolja jer smo osvojili trofej."

Lookman je ove sezone zaista fantastičan. Računajući sva takmičenja zabio je 15 golova te upisao osam asistencije, ali i mnogo važnije ispisao nove stranice fudbalske historije.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Brzonogi fudbaler je rođen u Londonu, ali je kao zemlju za koju će igrati izabrao Nigeriju odakle dolaze i njegovi roditelji. Svojevremeno je slovio za velikog talenta jer ga je RB Leipzig platio čak 18 miliona eura.

Međutim, u Njemačkoj i u Engleskoj se uopšte nije snašao. Spokoj je pronašao u Atalanti i definitivno se može reći da njegovo vrijeme tek dolazi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi