Adnan Salkić zabio 11 golova na jednoj utakmici, ali bio je daleko od svjetskog rekorda

Adnan Salkić zabio 11 golova na jednoj utakmici, ali bio je daleko od svjetskog rekorda

Edmir Škorić

Seona je u Hasan Polju s 11:0 savladala Čelić u susretu Druge lige FBiH - Sjever, a zanimljivo da je sve golove za domaći tim postigao 33-godišnji Adnan Salkić.

Nezapamćeno je to u bh. nogometu, ali rijetko se dešavalo i u svijetu da neko zabije dvocifren broj pogodaka na jednom meču, bez obzira o koliko kvalitetnim ligama se radilo.

Salkićev učinak je impresivan, ali tih 11 golova nije bilo dovoljno da se sruši svjetski rekord. Trebalo je da postigne još bar šest golova da bi se upisao u Ginisovu knjigu rekorda kao igrač s najviše golova u jednom meču.

„Nisam ni znao koliko sam golova postigao. Bilo je i drugih koji su ih računali. Moje je bilo samo da postižem. Bilo mi je zadovoljstvo igrati ovaj meč, a ne bih to sve uspio da nije bilo saigrača. Uživam ovom trenutku na kraju svoje karijere", rekao je 33-godišnji Salkić.

Iako je ispisao historiju u bh. nogometu kao prvi igrač s 11 golova, meč je gledalo svega 80 gledalaca.

Panagiotis Pontikos i Stephan Staniso dijele prvo mjesto u Ginisovoj knjizi svjetskih rekorda s najviše postignutih golova u jednoj utakmici. Napadač Olympos Xylofagoua zabio je 16 golova protiv SEK Ayios Athanasiosa u 24:3 pobjedi u meču treće kiparske lige koji je odigran 7. maja 2007. godine.

Stephan Staniso također je 16 puta tresao mrežu rivala za svoj amaterski klub Racing u utakmici francuskog Kupa protiv Aubry Asturies u decembru 1942. godine.

Potražite više informacija na temu Druga liga Federacije BiH - Sjever:

U međunarodnom nogometu rekord s najviše postignutih golova pojedinog igrača u drži Australac Archie Thompson, koji je postigao nevjerojatnih 13 golova u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. protiv američke Samoe, 11. aprila 2001. godine, a Australija je tada slavila s 32:0.

"Da sam znao za te rekorde, možda bih se više trudio da postignem još nekoliko golova", poručio je Salkić.

Top Komentari

Alpasinacxx
Da je termin, puno je. Kapa dole majstore
2 0
odbosnezmaj
Prvi strijelac lige.
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi