Adurizu je ostala samo jedna neispunjena želja, a to je da nosi broj devet na leđima

Nevjerovatno da nikada nije zadužio "devetku" u klubovima

Adurizu je ostala samo jedna neispunjena želja, a to je da nosi broj devet na leđima

E. Čaušević

Legendarni španski fudbaler Aritz Aduriz danas je potvrdio da je završio svoju blistavu igračku karijeru.

Ovaj 39-godišnji napadač sigurno nije htio na ovakav način da ode, ali jednostavno više nije mogao čekati. Aduriz je potvrdio da više neće igrati i da mora na operaciju kako bi mu ugradili umjetni kuk.

Aduriz je potvrdio da neće biti u rosteru Athletic Bilbaa kada se sezona nastavi, te da je svoju posljednju utakmicu već odigrao. On je zaštitni znak kluba iz Bilbaa gdje je proveo najbolje dane svoje karijere. Iako je bio u poznim godinama prethodnih sezona je oduševljavao igrama u dresu Athletica.

Sjajni napadač ponikao je u malom klubu Antiguoko, a onda je 1999. godine došao u rezervni tim Athletic Bilbaa. Šansu u prvom timu dobio je 2002. godine, ali se nije previše naigrao. Kasnije je igrao za Burgos i Valladolid, a u Bilbao se vratio 2006. godine.

Nakon dvije sjajne sezone otišao je u Mallorcu, a potom je 2010. godine potpisao za Valenciju. U ekipi s Mestalle proveo je dvije godine, a onda se na ljeto 2012. godine vratio u svoj Bilbao što je bio najbolji potez.

Aduriz je sigurno jedan od najboljih napadača u La Ligi u posljednjih 15 godina i mnogi vjeruju da je imao kapacitet da igra za mnogo jače i veće klubove. Ipak, njemu novac nikad nije bio primaran i uvijek je birao srcem.

Nevjerovatno zvuči da napadač takvih kvaliteta u klubovima u kojima je igrao kao profesionalac na dresu nikada nije nosio broj devet. Za njega je "devetka" bila zaštitni znak u omladinskim kategorijama, ali nažalost u profesionalnom fudbalu mu se nije posrećilo da nosi taj broj što je zaista nevjerovatno za karijeru koja je trajala skoro 20 godina.

Potražite više informacija na temu La Liga:

U prvoj sezoni u Bilbao nosio je dres s brojem 30, a pored toga u ovom klubu je nastupao još u dresovima s brojevima 23 i 20 koji ga je krasio prethodnih osam godina. U Valladolidu je nosio dres 17, Mallorci 21, te u Valenciji dres s brojem 11.

Međutim, želja da nosi dres devet ispunila mu se na reprezentativnom nivou jer je u nekoliko utakmica u ekipi Španije upravo zadužio "devetku".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi